ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовини

Фейсбук публикация умишлено заблуждава, че комплексът „Камчия“ е американска собственост

Автор: Павела Костова

Източник: Factcheck.bg

  • Умишлено разпространена невярна публикация твърди, че на българското Черноморие има американска база. Впоследствие авторът обяснява, че става дума за комплекс „Камчия“, собственост на Русия, а целта на публикацията е била да провокира публиката;
  • Територията от 873 215 кв. м. до устието на река Камчия не принадлежи на САЩ, а на кметството на руската столица Москва.
  • В България няма бази, чиято територия да е собственост на САЩ. Има четири обекта, които се ползват съвместно от България и САЩ по силата на споразумение, но са собственост на българската държава. 

Според публикация, която се разпространява във Фейсбук, на българското Черноморие, близо до устието на река Камчия, се намира американска база. „През 2008 година тази земя е продадена на правителството на САЩ от продажни български политици!!“, пише в публикацията, пусната на 16 юни в 6.01 ч.. Тя има хиляди споделяния и коментари като: „Окупираната българска земя от американските окупатори!!!!!“ и „Янки, вън.“

Впоследствие – 19.26 ч. в същия ден на публикуване 16 юни, към статуса е добавен абзац, според който представените факти са верни, но трябва името на „САЩ“ да бъде заменено от това на „Русия“. В първоначалния си вид публикацията е събрала повече харесвания, отколкото след добавката. Освен това допълнението е в края на статуса, без да е редактирано началото, където продължава да се твърди, че това е „американска база“.

Пред Factcheck.bg Златко Куртев, който е автор на публикацията, каза, че не е целял дезинформация, а по-скоро провокация. „Идеята беше да се изтъкне, че за русофилите няма значение дали българска земя е продадена на безценица и че не се плащат данъци. Щом е на Русия базата, значи всичко е ок, според тяхното мислене“, добави той.

Въпреки уточнението, добавено по-късно, че това не е американска база, а комплекс „Камчия“ собственост на Русия,  публикацията продължава да се споделя в групи като „НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ И АГРЕСИЯТА СРЕЩУ РУСИЯ“, „България и Русия! Вечна Дружба!“, „ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ПОДЛОГИТЕ НА БАЙДЪН“ и тн.

Статусът е публикуван и в сайтове, но без допълнението, че името на САЩ трябва да бъде заменено от Русия.

Чия е сградата на снимките 

Проверка на снимката чрез Google Lens показва, че на снимките в публикацията се вижда известен комплекс на българското Черноморие. Името му е „Камчия“. Проверка с Google Maps сателит установява, че комплексът действително се намира на устието на река Камчия.

1 of 2

Комплексът е собственост на фирма „СОК Камчия“ ЕАД. Справка в Търговския регистър  показва, че в борда на директорите на едноличното акционерно дружество „СОК Камчия“ ЕАД  има шестима граждани на Руската федерация и един българин. Едноличен собственик на капитала е град Москва.

Има ли американски бази в България?

В България няма военни бази, които са собственост на САЩ. Обектите, които най-често се посочват като такива, са Учебен полигон Ново село, Военновъздушна база Безмер, складове в Айтос и Военновъздушна база Граф Игнатиево. Те не са собственост на американската държава, но през 28 април 2006 г. е сключено споразумение между САЩ и България за съвместно ползване на базите. 

Според документа при пълно зачитане на суверенитета и законите на Република България на САЩ „се разрешава достъп и се дава възможност да използват договорените съоръжения и обекти за подготовка, транзитно преминаване, поддържащи и други свързани с тях дейности, презареждане на въздухоплавателни средства, временна поддръжка на моторни превозни средства, плавателни и въздухоплавателни средства, настаняване на личен състав, комуникации и за разполагане и развръщане на сили и материални средства, с цел провеждане на учения по сътрудничество в областта на сигурността, смесена/съвместна подготовка, хуманитарни дейности и дейности за оказване на помощ при бедствия, многовариантни операции и други мисии, включително такива, предприемани в рамките на Северноатлантическия договор.“

По силата на този договор САЩ не дължат наем на България. По въпроса за собствеността – всички постройки, непреносими структури и конструкции, прикрепени към земята, включително и тези, които са подобрени или построени от САЩ, остават собственост на България. САЩ запазват единствено правото си на собственост върху преносимото имущество, което са внесли или придобили на територията на България.

Договорът урежда и въпроса с американските военни в страната. Броят им на българска територия не може да надвишава 2500 души. За до 3 месеца тази численост може да бъде увеличена, но не с повече от 2500 души. За целта е нужно предварително разрешение от българските власти. През януари 2022 г. според тогавашния министър на отбраната – Стефан Янев, броят на американските военнослужещи в България е 206. 

Проверено:

Информацията, че на българското Черноморие има американска база, е невярна. Снимките към публикацията показват комплекс, собственост на Руската федерация, който се намира до устието на река Камчия. Твърдението, че в България има американски бази, собственост на САЩ, също е погрешно. Между България и САЩ има сключено споразумение за използване на четири военни обекта, но те принадлежат на България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина