ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноАртГрадътИзпод тепетоНовини

Инсталация преобрази Братската могила

Специалната церемония по откриването на визуалната инсталация на Християн Бакалов – PURE Plovdiv на „Братската могила“ ще се състои на 17 юни, от 18:00 ч. Мемориалният комплекс, посветен на загиналите във войните за Освобождението на България до втората световна война пази изключителните скулптури на колектива на проф. Любомир Далчев и архитектурното достижение на екипа на арх. Шинков. От 17 юни „Братската могила“ ще заживее в пулсираща и многоцветна симбиоза с визуалното изкуство на Християн Бакалов.

От място за празнични поклонения и семейни спомени на поколения пловдивчани, днес мемориалният комплекс е оставен да се руши и е непрекъснато вандализиран, дори и визуалната инсталация PURE Plovdiv беше също вандализирана по време на нейното изграждане.

Въпросът, който всички днес си задаваме е – може ли това място, което е едновременно паметник на културата с висока художествена и архитектурна стойност и мемориален комплекс, който съхранява историческа памет, да бъде отново върнат в градската тъкан, да бъде опазен, капитализиран и да има нова и съвременна форма на диалог с хората и изкуствата?

Един такъв прочит и протягане на ръка, с внимание и отношение, прави с визуалната си инсталация Християн Бакалов. Той е международно признат танцьор, хореограф и визуален артист, работил с големите имена на съвременната сцена като Ян Фабър, Иво Димчев, Робърт Уилсън, Жером Бел и Флорентина Холцингер. Произведенията на Бакалов са показвани на няколко континента и в много европейски градове. Често пъти визуалните му инсталации са били част от трансформирани публичните пространства на различни градове по света, като за последната година, това са проектите: Търнаут (Белгия); училище в Сейнт Пиер д’Албигни (Франция); парк “Хиподрума”(София); Културен дом “Красно село” (София); фасада на Френския културен институт (София); ReBonkers (Варна) и др.

На 17 юни, по време на ритуалното – перформативно откриване, културният антрополог Ралица Герасимова – арт директор на ReBonkers, ще представи пред публиката, с участието на пърформари и доброволци, своя съвременен прочит за нуждата на човека от общуване с изкуствата и запазването на паметта. Началният час е 18:00, а входът за събитието е свободен.

PURE Plovdiv се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година, дейността е по проект „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФК.

Партньори: Община Пловдив; Национален фонд „Култура“; Регионален исторически музей – РИМ, Пловдив; Младежки център – Пловдив; Plovdiv STAGE PARK.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина