ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Пловдив посрещна Великден!

Нови стъклени бурканчета предпазват пламъка на свещичките

Много чужденци решиха да посрещнат празника в пловдивските храмове

Паулина Гегова

Настъпи и денят, в който честваме възкресението на Сина Божии Иисус Христос. След изминалата страстна седмица, след изпълняване на различни традиции, ритуали, спазване на пости и още много приготовления, в последния, неделен ден, пловдивчани са готови за празнуване. Отдаването на почит често е свързано с тържества и празненства, затова и неделният ден ще бъде изпълнен с великденски концерти и забавления за децата, които тепърва започват да осъзнават силата на религията и да разбират нейната същина.

Но още преди това, снощи в полунощ, хората напуснаха домовете си, за да посетят любимата си или най-близката църква, да запалят свещ и да наведат смирено глава пред Спасителя.

Ако трябва да сме напълно откровени, тази година посещаемостта на пловдивските храмове бе по-слабо от предходните. Може би причината е, че доста голяма част от населението напусна града за празниците. Друг интересен факт, обаче, беше наличието на не един или двама чужденци. Доста често се чуваше чужда реч. Явно християнските туристи, които са на гости на града ни, са решили въпреки далеч от дома да не пропускат традицията, а просто да сменят мястото на изпълнението й.

Разбира се, млади също преобладаваха, някои от тях кротки и смирени, други усмихнати, че са споделили емоцията с приятелите си, трети обсъждайки на кой бар ще отидат след края на литургията.

Забелязаха се и посетители, които бяха дошли направо с домашните си любимци, естествено само кучета, но животинките по никакъв начин не създаваха неприятности. Те стояха мирно и сякаш навалицата от хора и светлини им беше интересна.

Като заговорихме за светлини, свещите изпълваха двора и вътрешността на храма, а явно църквата е измислила практичен начин за запазването на пламъка им, защото много от хората ги бяха затворили в идентични червени бурканчета, с метална капачка, която ги предпазваше от вятъра. Така, избралите бурканчетата вместо пластмасови чашки и кутийки от кисело мляко, явно по-лесно и сигурно са занесли в дома си частица от огъня в Йерусалим. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина