ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Общината плаща обучението на 50 IT специалисти в ПУ

Софтуерни инженери ще се подготвят по световни стандарти в Пловдив

За прием ще бъдат обявени 50 места – 30 за чуждестранни студенти с български произход и 20 за български граждани

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” се старае да бъде в крак с времето и желанията на младите у нас. Точно поради тази причина, от учебното заведение с радост приеха предложението на Община Пловдив за съвестна работа. По иницииране на местната власт, във ВУЗ-а ще бъде открита нова специалност към факултет „Математика и информатика”, а именно софтуерно инженерство. Това ще се случи по Международната програма за развитие на IT индустрията и ще бъдат подготвяни кадри в степен бакалавър по специалността.

Макар и специалността все още официално да не е обявена, тя ще бъде предложена на кандидат-студентите след следващото гласуване на Общински съвет и така всички зрелостници у нас, изявяващи желание да се обучават в сферата на IT технологиите, ще могат да подадат документите си межди 15 и 30 юни 2016 година. Новата специалност е бизнес ориентирана и в нея активно участие ще вземе и бизнесът, който се развива под тепетата. В 3-ти и 4-ти курс студентите ще проведат своите практики в различни фирми, които са локални или имат клонове в Пловдив. Практическите задания на студентите, обаче, ще започнат още със самото им обучение.

Разходите за семестриални такси, стипендии и такси за общежитие ще бъдат изцяло поети от общината, като, разбра се, ако приетите студенти не покажат добър резултат, те могат да отпаднат от програмата. За целта са предвидено 200 000 лева, като в перспектива се смята, че бизнесът в Пловдив ще поеме разходите за обучението на студентите, а през следващата учебна година общината ще съумее да подпомогне нови 50 кандидат-студента.

Няма квота, разделена на мъже и жени за дисциплината. Местата са разпределени по следния начин: 30 души от други държави с български произход и 20 за български граждани. През идната година, чуждестранните студенти ще бъдат предимно от Украйна, като те ще държат изпит по български език и история. Все още се обмисля възможността да се кандидатства с резултат от състезанията, които провежда факултетът „Математика и информатика”

Професор Илиев от Пловдивския университет бе категоричен, че специалността ще отговаря напълно на международните стандарти, като акцент в обучителната програма ще бъдат дисциплините, свързани с анализ, проектиране, разработване и качество на софтуерното инженерство. Практиката на университета показва добри резултати при съвместната работа с фирмите, помещаващи се в Пловдив, и освен стажовете през последните 2 години на обучението си, бъдещите специалисти ще имат възможност и за летни практики.

Очаква се пълна информация за новата специалност да бъде публикувана в сайта на Пловдивски университет след приема й в Общиснки съвет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина