ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

ВАС даде зелен светофар за премахването на павилионите край Пощата

С това стартира и проектът за площад Централен

Прогнозните му стойности са 15-15 млн. лв.

Павилионите между Одеона и Централна поща ще бъдат премахнати до 30 дни. ВАС сложи точка на казуса със законността на временните постройки и отсъди в полза на общината, която се бори да ги махне от няколко години, за да бъдат продължени археологическите дейности по северната част на Форума и да бъде даден старт на мега проекта за реконструкцията на площад Централен. Определението е на 5-членен състав на Върховния административен съд и е за премахване на павилионите. Това е изключително важен етап в реализирана на проекта за площад Централен. Дали сме 30-дневен срок на собствениците да ги премахнат. Ако не го сторят, след един месец ние ще го направим. След това започваме процедура по инженеринг на площад Централен на база на разработката на португалския архитектурен колектив Фора. После, на тази база, ще стартираме процедура и за технически проект, като сме предвидили и организиране на обществено обсъждане, обясни Тотев.

Той допълни, че по прогнози, проектът ще бъде реализиран с 15-17 милиона лева. В него ще бъде включен и автомобилния подлез под Пощата, който ще трябва да осигури връзка между Форума и Голямата Базилика. Засега финансирането ще е от общинската хазна, като се търсят и други източници. Надеждите са през лятото догодина да стартират същинските дейности по реконструкцията на площадното пространство и проектът да бъде завършен в цялостност до 2019г.     

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Понеже нито ще се изкопае целия площад, нито ще е настлан с дъски, както беше по проекта на португалците, само една настилка ще сменят. Настилката обаче ще струва 2-3 милиона. Къде ще отиде разликата до 17 милиона, се пита в задачката.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина