ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Бюлетини за референдума? Ако си поискаме

ЦИК каза: „Гласоподавателят сам трябва да поиска бюлетина за общонародното допитване"

Според разпореждането на ЦИК, в купа с бюлетини, включващи тази за кмет, общински съветници и районен кмет, няма да бъде включена тази за референдума, освен ако сами не си я поискате. По този начин гражданската активност по въпроса за електронното гласуване няма да бъде равна на тази за местни избори. Какво следва? Иначе важният референдум е застрашен от провал.

От ЦИК обясниха, че всеки гражданин ще получи допълнителната бюлетина, стига да бъде поискана. Не се разглежда въпроса обаче, ако гражданин е гласувал за местния вот, но едва на по-късен етап иска да изрази мнение в националното допитване, какво се случва. Според Александър Андреев от комисията, не би трябвали да има проблем при повторното връщане на гласоподаватели.

„Указания от Централната избирателна кoмисия към секционните избирателни комисии за това избирателите да бъдат питани, или да не бъдат питани дали искат да гласуват в референдума, не са давани. Всеки избирател има право да прецени дали ще участва в двете гласувания – за местни избори и за национален референдум, или само в едно от двете. И да го попитат, и да не го попитат, няма никакво нарушение на закона. Преценката е на избирателя дали ще участва и в двата вида гласуване”, допълни по-късно Камелия Нейкова.

Наши читатели обаче сигнализираха, че в избирателните секции на Пловдив биват питани дали желаят да получат бюлетина за референдума. Според пловдивчаните, които се обърнаха към нас, това е абсолютно нарушение и е редно бюлетините да им бъдат връчвани директно.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина