ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ВластГрадътИзбориНовини

Избраха Здравко Димитров за председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район

Съветът прие на първото си заседание правила за дейността си и избра представители в комитети и тематични работни групи

Кметът на община Пловдив Здравко Димитров бе избран за председател на Регионалния съвет за развитие в Южен централен район за следващите 4 години. През новия програмен период 2021–2027 г. Регионалните съвети за развитие имат ключова роля в планирането, избора и реализацията  на проекти с европейско и национално финансиране. Новият състав на Регионалния съвет за развитие избра за заместник-председател – Хасан Азис, кмет на община Кърджали и заместник-председател на УС на НСОРБ.

Изборът се проведе чрез тайно гласуване чрез специализирана онлайн платформа.

В основния състав на Регионалния съвет за развитие влизат 16 представители на общините от региона и областните управители. Членове на съвета са представители на бизнеса, неправителствени организации, научни и образователни структури, както и излъчени от министерствата и централни институции представители.

Кметът Здравко Димитров благодари за гласуваното доверие, като посочи, че ще работи отговорно на тази позиция и очаква съдействие от всички общини в Южен централен район.

„Ще се съобразим със спецификата и нуждите на всяка една от зоните и ще координираме общи действия за привличане на повече евросредства“, конкретизира той.

Целта е намаляване на дисбаланса на териториите на междурегионално и вътрешнорегионално ниво. По този начин Съветът ще има по-съществена роля заради делегираните повече отговорности и правомощия.

Съгласно Закона за регионалното развитие РСР обсъжда и одобрява проекта на интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2, осъществява консултативна функция при изготвянето на плановете за интегрирано развитие на общините на своята територия и разглежда въпроси, свързани с цялостното развитие на  плановия район. Съветът изпълнява функции по управление, координиране, наблюдение и контрол на изпълнението на интегрираната териториална стратегия за развитие на съответния регион, участва в процеса на подбор на проекти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, от други европейски фондове и финансови източници, включително финансови инструменти, и от съответното национално съфинансиране и предоставя писма за подкрепа във връзка с участието на български партньори в проекти по програмите за трансгранично сътрудничество.

На своето първо заседание членовете на РСР приеха правилата за работа на Съвета и актуализираха своите представители в Комитетите за наблюдение на оперативните програми и Тематичните работни групи, които подготвят програмите за новия програмен период. Регионалният съвет за развитие на Южния централен район включва представители на общините от областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Представител на Националното сдружение на общините в Република България в състава на РСР юристът Десислава Стойкова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина