Третокласници плашат училището си с предстоящо нападение със съобщения на 112

Под ножа

37 престъпления от 34 непълнолетни са регистрирани в последните шест месеца

39 са противообществените прояви от деца под 14 г.

Фейсбук като терен за кибер злоупотреби за подрастващите  

37 са извършените престъпления от 34 непълнолетни в последните шест месеца. 39 са противообществените прояви на 37 деца под 14 г. Тази обезпокоителна статистика обявиха от  общинската и местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Отчита се ръст в детската престъпност в последното полугодие спрямо предходното, като се забелязва и друга тревожна тенденция- децата потърпевши да са повече от извършителите. 42 непълнолетни лица са жертви на различни престъпления- побои, кражби, грабежи, блудства.

22 лица са минали през детски педагогически стаи за употреба на наркотици. Повече от 50% от престъпленията са кражби и грабежи, после идват хулиганствата. Общо 250 пловдивски деца се водят на отчет в детските педагогически стаи в града, като 25 процента от контингента са момичета. В 6-месечния период са стартирали 67 дела, приложени са 104 възпитателни мерки, разкри цифрите изпълняващият длъжността председател на общинската комисия  за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Петко Василев.

Той не скри, че Фейсбук се превръща в терен за детски кибер злоупотреби и нарушения. Отчетени са множество случаи на цинични, обидни и уронващи престижа на цели семейства публикации в социалната мрежа. Има тенденция сред младежите да злепоставят умишлено свои връстници или техните родители с опозоряващи публикации. След постове във Фейсбук, в които се загатва, че може да се краде лесно от пловдивски магазин за козметика, 17-годишна ученичка с перфектни поведение и успех, и добър произход решава да се пробва, но е хваната на местопрестъплението. Отново във Фейсбук 17-годишен младеж публикува снимка, на която показва среден пръст на полицейски служител, докато двамата чакат на опашка в търговски обект. Детето на служителя на реда попада на фотографията в социалната мрежа и съобщава на татко си. Исках да се подиграя на институцията, обяснил в последствие  тийнейджърът за неприличния си жест. Той, също като споменатото по-горе 17-годишно момиче, е с безупречна характеристика, много добър успех в училище и много добър произход.

Като много интересен случай Петко Василев посочи злоупотреба със съобщения на 112 от уличен телефон за предстоящо нападение в пловдивско училище, създали напрежение в школото. Оказва се, че авторите на заплахите са третокласници, за които всичко било една игра.

Благодарение на охранителни камери пък 10-годишно момиченце било хванато за серия от кражби в един и същ обект в рамките на три поредни дни. То откраднало четири пъти различни бижута и козметични продукти, след като преди това било редовен клиент на въпросния магазин и се сприятелило с персонала му. Винаги си е плащало, като така е изградило образ, за да събуди доверието у продавачите, след което решава да пристъпи към кражбите на обща стойност 260 лева, разкри Петко Василев.  

И даде и друг пример за дете, подложено на насилие у дома. То избило комплекси и нерви като потрошило автобусна спирка в Пловдив, след като било стресирано от „възпитателните мерки” на татко си.

Случаи на футболно хулиганство се наблюдават основно извън стадионите. Характерно за деца, участвали в такива прояви е липсата на чувство за вина и разкаяние, обясни прокурор Трифонова от Районна прокуратура. Тя допълни, че за последните шест месеца 4 деца са получили реални присъди заради рецидив. Иначе близо 85 % от досъдебните производства завършват в комисиите.

На финал Петко Василев разкри, че има немалко случаи на побоища между тийнейджърки. Много по-често момичета се бият за момче, отколкото момчета за момиче, обясни той.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.