АктуалноГрадътЖивотЗелен градИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Градската градина никога не е била Дондукова

Градската градина никога не е била Дондукова, разкриха на разходка в обновения парк в сърцето на Пловдив представителите на Държавния архив и Народна библиотека „Иван Вазов“ Наташа Костадинова и Петко Георгиев. При задълбоченото проучване на двете институции, свързано с историята на парка, не е открит нито един документ, доказващ, че зелената зона е получавала името Дондукова градина по административен път. Няма никаква реална пречка паркът да бъде кръстен на патриарха на българската литература „Иван Вазов“, въпреки несъгласните с това, основно леви политически фигури.

„Няма как Градската градина да бъде преименувана, тъй като тя не носи името на княз Дондуков. Няма данни за това в архивите, документите, дори вестниците през годините“, смятат представителите на архива, библиотеката и кметът на район Централен Георги Стаменов.

„В множеството документи, които бяха открити в Държавния архив, например планове на града, във всички скици, на които попаднахме, името на градината винаги е било Градска градина. Или градината при общината“, обясни Наташа Костадинова.

„Ние с колегите от Държавен архив и Историческия музей направихме едно научно издирване, за да можем да отговорим на този въпрос. Факт е, че градината се нарича Градска градина и така я срещаме във всички планове и скици. Любопитен е фактът, че тук, в Пловдив, през 1978г., се е състояла една много голяма национална научно-техническа конференция, която е посветена на 100-годишнината на тази градина. Конференцията е 100 години градоустройство и паркоустройство в България, организатори са много големи институции- от министерства, градски народен съвет, до КАБ. Официозът „Отечествен глас“ излиза с една статия, в която е отбелязано, че тази градина някога се е наричала Дондукова, но това е известно само на няколко души. Според автора на статията и самия официоз дори, това, че паркът е бил Дондукова градина не е било известно на никого, освен на хора, изкушени да разлистват жълтите страници на вестниците. И в медиите Дондукова градина започва да се ползва рядко, от началото на 90-те години. Все повече и повече се появява през последните години. Няма нито един документ официален, в който градината да има име“, подчерта Петко Георгиев от библиотеката.

Той не скри, че първият писмен документ, в който се споменава градината се свързва с името на Дондуков, е именно стихотворението на Иван Вазов “ В поля и гори“. То е посветено на най-голямото дърво в градината, което виждал още като ученик. В стихотворението си Вазов казва, че дървото още седи и може да се види в „княз Дондуковата градина“.

„Хипотеза е, но може самият той така да си я нарекъл. Но е факт, че няма никакъв административен акт. Дори познавачи на пловдивската история като Мимо Райчев и Стефан Шивачев не са намерили такъв документ и заявяват, че Градската градина не носи ничие име. Градината никога не е кръщавана, за да й бъде сменено името сега“, допълни Петко Георгиев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

12 коментари

  1. Жалка история! Ако са толкова убедени, да не петнят името на великия Иван Вазов, използвайки го като извинение за упражняване на днешните си политкоректни навежадния, а да пробват с „Бойко Борисов“, „Парк Зеленски“, „Вашингтон“ или „Брюксел“. Най-важната сграда в сферата на патриарха – библиотеката – правилно носи неговото име и не само тя. Просто ги е страх от нормалните хора и затова ползват имената на велики българи, като алиби.

    1. Да започнем с това, че ти не си нормален и тази алабалистика може да си я мушнеш на топло. Използваш точно опорките на комунягите, оправи си изказа. От Вгъзраждане си, нали?

  2. От девет кладенеца вода, за да оправдаят едно изсмукано (да не кажа нещо по-органично неприятно) решение-хрумка без нужда. И по-важното – без дебат.

  3. Първата градска градина в Пловдив с представителни и обществени функции е създадена след Освобождението през 1878 г. и благоустроена от прочутия Люсиен Шевалас през 1880-те години. Градината е първата обществена зелена площ, която се урежда в центъра на града. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е ген. Дондуков-Корсаков, поради което признателните пловдивчани са я нарекли Дондукова. Така я е наричал и Иван Вазов. Сегашните напъни за заличаване на паметта са недостойни.

  4. Сега мнозина ще дават акъл на кмета какво им харесва и какво не им харесва,
    но би било добре да се поизмие главата на паметникът на дядо Вазов, преди да се гласува новото име на градината! Също е много важно да се обозначат с табелки най-красивите и възрастни дървета, които са още от основаването на градината.

  5. Разбира се, че не е била Дондукова, но това се налагаше, най-вече от местните медии. Сега, когато палачинката се обърна – не е дондукова, а друга. Просто започва нова кампания… В справочник за града, от 1938 год. е посочена като „Градска градина“ !

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина