Колко затворена е Фондация „Пловдив 2019”?

Под ножа

Всъщност, не е! Интересът на медиите към дейността й обаче е нулев

Само двама журналисти отразиха супер успешната и престижна среща на семейството на Европейските столици на културата

Иво Дернев

Какво ли не чухме и не прочетохме за Фондация „Пловдив 2019” в последните месеци. Основната критика, че екипът й е затворен и интровертен, се натрапва особено в последно време. Дали обаче е така? И къде всъщност е истината? Отговор на тези въпроси може да даде така голямото и престижно за града ни събитие, което се случи в последните няколко дни- годишната среща на семейството на Европейските столици на културата. Представители на 30 града от стария континент, бивши или предстоящи арт центрове на Европа, дойдоха в Пловдив, опознаха го, изживяха го, влюбиха се в града ни. И свършиха ценна за така важния европейски проект работа. Но интересът към случилото се от страна на медиите бе обидно слаб. Да не кажем нулев. Оказа се, че на репортерите в Пловдив темата не им е интересна. При все, че вратата им към мероприятието бе широко отворена.

Само двама журналисти, авторът на този текст и негов колега от вестник Марица, се отзоваха на пратената до всички редакции покана за среща със семейството на ЕСК. Само двама! При 30 знакови чужди гости от цяла Европа, дошли да обменят опит с пловдивчани.  Събитието бе отворено именно с тази цел- да се запознаят журналистите с представители на организациите, работещи върху проектите в другите европейски градове, и да се срещнат с чуждия опит. Пък после да решат дали „Пловдив 2019” е затворена организация, дали се справя добре, как разпределя бюджета си и какво планира за програмата догодина.

Изводът е, че Фондация „Пловдив 2019” не е затворена като масонска ложа, както писаха някои. За да отвориш една врата трябва все пак първо да стигнеш до нея. Пък току виж тя вече е широко отворена и те чака.

На финал само ще отбележа, че планираната среща на семейството на Европейските столици на културата с медиите бе 30 минути след министерската визита в Централна гара, на която присъства цялата пловдивска гилдия. Разстоянието от гарата, до СКЛАД-а, където се проведе събитието на „Пловдив 2019”, е само няколко стотин метра. Те обаче се оказаха много за медиите в Европейската столица на културата през 2019г.

Снимки: Лина Кривошиева

Очаквайте подробности от срещата на семейството на ЕСК в Пловдив!

 

Споделете ни във:

2 коментара

  1. Фондация Пловдив 2019 не е затворена в публичната си дейност, напротив. Фондацията е затворена във връзка с вземането на решения за административните разходи и определянето на критерии по избор на културни проекти, както и отчетността пред пловдивчани! Нивата на прозрачност са критични. А семинарите просто не са атрсктивни за медиите.

  2. Как разбрахте, че е супер успешна. Това е поредната регулярна среща на масоните от ЕСК. Доста олеквате с подобни публикации. Колко и да се опитвате да изкарате, че фондацията е отворена, не става. Ако беше такава, нямаше всички да реват от масонския и манталитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.