Подтепето

ПОД НОЖА

09 Фев, 2018

Археология и скала излязоха при ремонта на „Отец Паисий”

Сиенитни блокове изненадаха неприятно строителите, не е ясно с колко ще бъде забавен проектът

Скали от Трихълмието изненадаха строителната фирма „Драгиев и Ко”, която работи по ремонта на улица „Отец Паисий”. Днешният ден бе особено тежък за хората на обекта, тъй като в близост до Музикалния магазин първо се появи археология- част от античен градеж. А после дойде и възможно най-неприятния сюрприз - огромни сиенитни блокове, на метри от градинката със Седмото тепе на художника Атанас Хранов. Скалите се появиха на малка дълбочина точно в трасето, по което трябва да минава новия тръбопровод. Не е ясно още на колко скална маса ще се натъкнем, обясни един от работниците, докато специализирана техника се опитваше да разбие сериозното препятствие.

Появата на сиенитните блокове ще обърка плановете на общината и със сигурност ще забави ремонта на улицата. Появилата се археология бе обработена от специалисти още днес. Очакват се допълнителни проучвания.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

19 Фев, 2018

Вижте къде ще са първите подземни контейнери за боклук

Още се чака решението на комисията за ул.“ Отец Паисий“

Комисията, която дойде на оглед в петък при новата археологическа находка в самото начало на ул.“Отец Паисий“, още не е изпратила протокол. Това съобщи кметът Иван Тотев днес в отговор на въпрос на Под тепето.   

Припомняме, че през изминалата седмица на обекта бяха открити нови структури. Екипът археолози се натъкна на част от късноантична сграда с праговия блок, с дупките за залостване на врата и вътре една боклучна яма от османския период, пълна с керамика и доста монети.

Така изглежда мястото днес

Археолозите са приключили работа, не работят и строителите

Първата археологическа структура, която се оказа част от античен зид срещу входа на Музикалния магазин, вече е обследвана, а комисията е дала становище, че може да се зарие. В този участък ...

» повече
15 Фев, 2018

Пластове от различните епохи проучват археолозите на ул.“Отец Паисий“

Работата е буквално под високо напрежение – ел. кабели и вода рамкират разкопките (ГАЛЕРИЯ)

Очаква се комисия от Министерство на културата, която да реши съдбата на артефактите

Интервю с наблюдаващия археолог Мая Мартинова

археолог Мая Мартинова, ръководител на проучващия екип

Г-жо Мартинова, на какво се натъкнахте?

На част от късноантична сграда с праговия блок с дупките за залостване на врата и вътре една боклучна яма от османския период, пълна с керамика и доста монети. Над двайсет монети вече имаме, повечето бронзови.

Прагов блок на късноантична сграда

Яма с керамика от Османския период

Открили сте останки от различни епохи на едно и също място?

Да, това е нещо нормално при продължително обитаване на едно и също място. Нормално е да има на едно и също място културни пластове от различните епохи.

Вижда се, че от двете страни на мястото, което ...

» повече
15 Фев, 2018

Археологически находки отново излязоха на ул. „Отец Паисий“ (СНИМКИ)

Останки от антична сграда са открити почти на повърхността

От двете им страни текат обратни води

 

Ремонтните дейности по култовата централна улица „Отец Паисий“ отново навлизат в интересна фаза. Късно след обяд в сряда работниците са попаднали на археологически артефакти, които се намират почти на повърхността.

В близост до Седмото тепе от североизточната страна на улицата се виждат останки от антична сграда. На мястото вече е екипът на наблюдаващия археолог Мая Мартинова.

Големият каменен блок най-вероятно е праг на красива сграда. За това говорят двете обли дупки от едната му страна. В тях са влизали вертикалните оси за отваряне на тежка порта.

Най-лошото в случая за археолозите е, че от двете страни на зидовете текат обратните води на околните сгради.  

» повече