Жителите на пет пловдивски села въстават срещу каменните кариери на Калояновите възвишения

Гласове

Концесионерът иска да разшири находището с над 50 декара

Граждански протест на жителите на пет села край Пловдив ще блокира път в Белащица срещу разширяване на каменната кариера край населеното място, разбра Под тепето.

Инициативният и организационен комитети, избрани на общоселско събрание в Белащица, оранизират мирен граждански протест и канят жителите и кметовете на селата Белащица, Брани поле, Брестник, Марково и Гълъбово да вземат активно участие срещу внесеното инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване площадката за добив на строителни материали – мрамори за трошен камък в източната част на т.нар. „Калоянови възвишения“ от находище „Белащица“ с още 50, 534 дка.

Хората смятат, че нова концесия в региона за още 25 години ще нанесе катастрофални последствия за околната среда на цялата територия на землището на село Белащица и близките населени места. Това ще се отрази и върху качеството на живот и здраве на сегашните и бъдещи поколения, категорични са инициаторите на протеста.

Инициативният и организационен комитети изтъкват бездействието на концесионерите за възстановяване на нарушените територии и ландшафт по източните била на Калояновите възвишения, в северните части на Централните Родопи.

Протестът ще се състои на 19.05.2018г. (събота) от  10.00 ч.  до 11.30 ч. на завоя пред хотел „Св.Георги“, с.Белащица.

Споделете ни във:

1 thought on “Жителите на пет пловдивски села въстават срещу каменните кариери на Калояновите възвишения

  1. Каквото и да разправят кариерите са едни от най големите замърсители и източници на ФПЧ,…. ФАКТ! Ма нали сме си офци…. ша си дишаме. .. и ще мрем от рак рано рано…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.