Подтепето

гласове

15 Май, 2018

Жителите на пет пловдивски села въстават срещу каменните кариери на Калояновите възвишения

Концесионерът иска да разшири находището с над 50 декара

Граждански протест на жителите на пет села край Пловдив ще блокира път в Белащица срещу разширяване на каменната кариера край населеното място, разбра Под тепето.

Инициативният и организационен комитети, избрани на общоселско събрание в Белащица, оранизират мирен граждански протест и канят жителите и кметовете на селата Белащица, Брани поле, Брестник, Марково и Гълъбово да вземат активно участие срещу внесеното инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване площадката за добив на строителни материали – мрамори за трошен камък в източната част на т.нар. „Калоянови възвишения“ от находище „Белащица“ с още 50, 534 дка.

Хората смятат, че нова концесия в региона за още 25 години ще нанесе катастрофални последствия за околната среда на цялата територия на землището на село Белащица и близките населени места. Това ще се отрази и върху качеството на живот и здраве на сегашните и бъдещи поколения, категорични са инициаторите на протеста.

Инициативният и организационен комитети изтъкват бездействието на концесионерите за възстановяване на нарушените територии и ландшафт по източните била на Калояновите възвишения, в северните части на Централните Родопи.

Протестът ще се състои на 19.05.2018г. (събота) от  10.00 ч.  до 11.30 ч. на завоя пред хотел „Св.Георги“, с.Белащица.

  • 16 Май, 2018 | 1984
    Каквото и да разправят кариерите са едни от най големите замърсители и източници на ФПЧ,.... ФАКТ! Ма нали сме си офци.... ша си дишаме. .. и ще мрем от рак рано рано...
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

19 Май, 2018

Жители на шест села от Родопската яка: Стоп на кариерата! Да на здравето ни!

Хроничните и белодробните заболявания в Белащица са се увеличили десет пъти за последните 20 години, каза семейният лекар на селото д-р Сотиров

Не сме против чуждите инвеститори, но нека инвестират в здравето на децата ни, развяха швейцарското знаме протестиращи

Искат незабавното спиране на концесията

Над 200 жители на шест села от Родопската яка протестираха на пътя Белащица- Куклен срещу добива на инертни материали от кариерата в района. Хората казаха „Стоп на изяждането на планината! Да на здравето ни!” и поискаха незабавното спиране на дейността на концесионера „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД, още преди изтичането на договора през 2021г.

Първоначално заявените искания на протестиращите, обединени от инициативен комитет, бяха срещу инвестиционното намерение за разширение на площадката за добив на мрамори за ...

» повече
19 Май, 2018

200 души на протест срещу концесионер, изяждащ планината

 

Жителите на шест пловдивски села поискаха спиране на добива на инертни материали от Калояновите възвишения   

Околно 200 жители на пет населени места в областта излязоха на протест в Белащица и поискаха да бъде прекратена дейността на кариерата за добив на инертни материали край селото още сега, без да се чака изтичането на договора през  2021 година.

В мотивите за искането си те посочиха, че  дружеството – концесионер  „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД е разширило площадката за добив, като е излязло извън позволената територия, което е нарушение на договора. В подкрепа на твърденията си  хората представиха снимки с дрон.   

В мирния протест се включиха и жители на Брестник, Гълъбово, Марково, Брани поле и Цар Калоян без да спират движението по пътя.

Очаквайте ...

» повече
30 Апр, 2018

Различни версии за пожара в централата за биогаз в село Труд (ВИДЕО)

Хората питат трябва ли да се повтаря случката в Хитрино, за да се разбере, че мястото на заводи, работещи с такива огромни обеми неприятно миришещи отпадъци и газ не е в задния им двор

През последния работен ден от изминалата седмица, прибирайки се  от работа около 18 часа, жители на пловдивското село Труд забелязват огромни черни облаци излизащо от двора на работещата с газ, на метри от последните къщи електроцентрала.

Свидетели твърдят, че пушека и пламъците излизали между огромните „бункери“ пълни с газ. Стреснати жители на селото сигнализират на 112, които изпращат две пожарни. До тяхното пристигане служителите на фирмата собственик овладяват пожара, а пристигналите на място екипи казали, че сигналът е фалшив.

„Обадиха ми се от гражданска защита! Докато ...

» повече
16 Апр, 2018

Трета година продължава терорът на над хиляди жители в Труд, инситуциите не отговарят

Мизерия и миризми продължават да са част от дейността на био газ инсталацията в Труд (ВИДЕО)

Продължава да стои отворен въпроса, който вече една година, нито РИОСВ, нито община Марица успяха да разнищят, а именно - опасна ли е суровината, която фирмата щедро разсипва по нивите около селото

Хората настояват за промяна в закона и гласуване на наредба, касаеща хигиенни отстояния от населени места на подобни обекти

Трета година продължава борбата на хората от пловдивското село Труд с  негативните последици от инсталацията за био газ в земелището им. Само през изминалата година те излизаха на масови просети пет пъти, дори затваряха Карловско шосе, за да им бъде обърнато внимание. Инициативна група осъществи срещи с представители на всички министерства, случаят стигна и ...

» повече
16 Фев, 2018

Кукленци успяха – няма да има крематориум в градчето

Инвеститорът входирал в общината отказ от проекта

След повече от година жителите на Куклен успяха да се преборят с фирмата, която искаше да изгради крематориум в градчето. Днес стана ясно,че инвеститорите са входирали в кметството заявление за отказ от проекта.  

Припомняме, че намерението за изграждане на инсинератор за човешки тленни останки на територията на Община Куклен предизвика бурна обществена реакция. Хората инициираха подписка, събрала недоволството на повече от 2 хиляди души. Протестираха и получиха подкрепа от Пловдивската митрополия.

За решението за отказ от осъществяване на проекта се разбра след среща между представителите на фирмата с Пловдивския митрополит Николай, кмета на общината Куклен Мария Белчева и областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

» повече