Велоексперимент на Под тепето: Абсурден 14-минутен слалом по алеята на бул. „Руски”

Гласове

Опитът ни показва, че забраната за движение на колоездачи по пътното платно на булеварда, освен нерегламентирана, е нелогична

Заградителни пана спират движението с колело по алеята точно на девет места

Велосипедистите слизат на светофара по трасето от Централна гара до ул. „Преслав”

Колоездачният тупик на "Руски" с "Преслав"Новите рестриктивни мерки срещу колоездачите на „ Руски” предизвикаха вълна от негативни коментари. Идеята пътните платна на булеварда да бъдат забранени за велосипедисти, за да ползват те алеята в средата, разгневи велообщността  в града. Екипът на Под тепето, част от който се предвижва с колела под тепетата, реши да направи експеримент, като вземе разстоянието от Централна гара до ул. „Преслав” само по централната алея на Руски. Експеримент, който само доказва, че решението за забрана на велосипедисти по пътното платно е лишено от всякаква логика, освен, че е нерегламентирано. Според запознати със Закона за движение по пътищата , по презумция колоездачите могат да се движат на пътното платно, на 1 метър от бордюра. При наличие на велосипедна алея се движат по нея. Това обаче не изключва и движение по пътното платно.

Наразгадаем ребус пред велосипедиста, по алеята на бул. "Руски"Другият тупик- на Централна гараНо да се върнем на експеримента. Точно 14 минути отне на нашия колоездач да премине по гореспоменатия маршрут от Централна гара до улица „Преслав”. А това е изключително много време за пресичане подобно по дължина трасе. Причината за забавянето е безкрайният слалом около заградителни пана, които спират движението на точно девет точки по алеята.  Това налага слизане почти навсякъде. Колоездачът трябва да чака на всяка светофарна уредба три пъти, за да направи буквата П- веднъж на слизане от алеята, после за прекосяване на перпендикулярната на „Руски” пресечка („Гладстон”, например), и за връщане на алеята. Светофарите са на две точки по трасето, като скоро ще се появи и трета уредба- на ул. „Преслав”. Това е и крайната точка на пътуването по забранения за движение на велосипедисти по пътното платно булевард- алеята стига именно до улица „Преслав”. След нея колоездачът се забива в острова между двете пътни платна. И в крайна сметка, дори да иска да спази повелята на забранителния знак, трябва да слезе на асфалта и да наруши правилата.

Всъщност, докато извършвахме експеримента, по алеята се разминахме едва с двама колоездачи. В същото време, десетки други въртяха педалите по платното за автомобили, на метър от бордюра- в унисон със Закона, но в разрез със старателно положените  забранителните знаци.  Както апелираха колоездачи, препоръчваме този експеримент да бъде направен и от някой общински служител.

 

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Велоексперимент на Под тепето: Абсурден 14-минутен слалом по алеята на бул. „Руски”

  1. Направете експеримента отново по велоалеите на Коматевско шосе и Остромила!!! Трябва някой да обърне внимание за тях, защото са безумни!!!

  2. Всичко е мижи да те лажим. Ясно е, че „велоалеите“ са правени от крадци, които не карат велосипед. А за Коматевско и Остромила е още по-смешно, понеже пътните знаците са по-средата на велоалеята… плюс храдталаците на Остромила заемат 80% от велоалеята. Тя не ставс за пешеходци дори.

  3. А на Цар Борис кога ще има велоалея, няма тъкава смешна излагация никъде, а на Априлов от кръстовището с пещерско до 6-ти септември кога ще има, тоя глупав кмет и всичките му мислители за никъв не стават

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.