Светослав Малинов: Поредното повдигане на темата за „българската престъпна приватизация“ е гигантска идиотщина

Гласове

„Работеща пазарна икономика беше предусловие за членство в ЕС“, припомни евродепутатът

Прах в очите, че нещо се прави или ГЕРБ пее песента на БСП  

Таня Грозданова, специален пратеник на Под тепето в Европейския парламент

На днешната дата през 1996 г. в България стартира масовата приватизация*.

Като меко казано „странно“ определи повдигането на темата за пълна ревизия на приватизацията евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ).  

През ноември 2017 година ГЕРБ обяви, че внася промени в Конституцията за премахване на давността за престъпления при приватизационни сделки от 1992 до 2017 г. Управляващите потвърдиха и че ще правят пълна ревизията на приватизацията. Припомняме, че досега са провеждани разследвания на такива престъпления, но много производства са били прекратени по давност, която в момента е 5 години. 

„Това е меко казано странно, заяви в коментар по темата Светослав Малинов през декември в Брюксел. По думите му ГЕРБ подхваща неща, които винаги са били част от левицата, визирайки рефрена „тази престъпна приватизация“.

Евродепутатът смята, че е необходимо специално да се напомни тежко изискване за присъединяване на страната ни към  ЕС, което се нарича работеща пазарна икономика. „При кандидатстване в ЕС и имаше много тежко притеснение, че България не може да се справи. Значи приемането на българската икономика като функционираща пазарна се дължи на приватизацията и на начина, по който е проведена. Значи в тая „престъпна приватизация“ участва и ЕС ад хок?! Одобрението на резултатите от тази приватизация е направено във форумите на ЕС, Съвета. Там са министрите германски, английски … имената им трябва да се знаят.“

Мнението на Малинов е, че акцията е от този тип, при които няма нито един сериозен човек в България, който да мисли, че има смисъл, но си мълчи защото знае, че ще отмине.

„Аз лично правя всичко възможно тук да не се говори за това, защото това е от тези гигантски идиотщини, за които е най-добре да отминат и те ще отминат, и всички ще забравят, че има такава. Това ще стане, но в момента е тема.“

Пред репортера на Под тепето Светослав Малинов повтори, че работещата пазарна икономика след приватизацията е била предусловие за членство в ЕС, тоест дълъг процес на отваряне, затваряне на глави и мониторинг.  „Вие не може да го осъществите този процес, ако нямате критерия развита пазарна икономика, а той предизвиква десетки други. Съответно правна рамка, защита на собственост и прочие, и прочие. Забравено е, но ще трябва да се припомни,“ заключи Маринов.

* Приватизацията, според учебниците, е процес на трансфериране на собствеността на бизнес, предприятие, агенция, публична услуга или недвижимост от публичния сектор (държавния) към частния.  Целта е постигане на по-добро управление и стопанисване на икономическите обекти с оглед увеличаване на печалбата и общественото благосъстояние.

Припомняме, че след ноемврийският пленум, в рамките на над 20 преходни години са приватизирани над 90% от държавните и общински активи в България. У нас са сключени 5266 приватизационни сделки, като общият финансов ефект от тях се изчислява на над 18,6 милиарда лева. По-голямата част от парите са договорени плащания за 10 милиарда лева, а поетите задължения за инвестиции и запазване на работни места се изчисляват на близо един милиард и половина. Само при управлението на правителството на Иван Костов са раздържавени активи на стойност 27 млрд. долара при приходи за държавната хазна от около 3 млрд. долара. Над 20 години думата приватизация носи по-скоро негативен отглас в обществото. Въпреки направените равносметки, поуката и до ден днешен липсва. Самият процес на приватизиране също така често е обект на критики, особено в посока корупция.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.