Старият град с лиценз за турагент

Гласове

Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев: Обединението е от голяма полза, формулата е успешна!

В средата на този месец изтичат  100-те дни толеранс към новия управител на слетите  общински структури „Туризъм“ и „Старинен Пловдив“. Припомняме, че на 15 януари т.г. кметът Иван Тотев представи избора си за управител на Общинския институт. След конкурс, за който се твърдеше, че е провален Тотев изкара от екипа на администрацията в „Тракия“ зам.-кметът Йордан Илиев и го спусна на „кметския стол“ в Стария град. Представяйки го на медиите, градоначалникът в изблик на откровение му каза на всеослушание, че той няма нужда да мисли, а да изпълнява. Спусна му и първите две задачи – Стария град да стане видим в Интернет от целия свят и да се срещне с бизнеса на Трихълмието, за да проучи нуждите им. В навечерието на 100-те дни управление репортер на Под тепето се срещна с Йордан Илиев, за да види и предаде как стоят нещата с днешна дата там.    

Таня Грозданова

„Наследихте“ не едно, а две общински предприятия. Успяхте ли да се запознаете с всички служители и виждате ли плюсовете от това обединение?

От 1 януари влезе в сила решението на ОбС за сливане на двете общисни предприятия – „Туризъм“ и „Старинен Пловдив“. От 15 януари съм назначен на поста. Една от целите е сплотяването на двата колектива и съвместната работа. Влизайки, сглобявайки така структурата, виждам, че е голям плюс. Това е трябвало да се случи много назад в годините. В крайна сметка смятам, че обединението е от голяма полза и е добре функционално и работно.  Успешна е формулата!  

В какво се изразява съвместната ви работа и този голям плюс?

Това бе един от въпросите, на който отговарях, когато поех поста: Кое ще е това нещо, което ще доведе хора в Стария град? Кое? Ще построим нова Айфелова кула и туристите ще дойдат да я видят? Не! Правят се много малки неща. Кое е най-важното ли? Всичко е важно! Важно е, че имаме електронни билети, че до месец  два ще направим сайта, от който от цял свят ще може да се закупуват билети. Всичко е важно.

Вече сме официално с лиценз на турагент. Досега туризма в Пловдив не е имал такъв, но вече  е турагент. Полезно е сливането, например ОП“Туризъм“ имаше Инфо център, той дава информация, но няма право да продава билети. Сега сме едно цяло и нашите хора минават обучение и стават до голяма степен заменяеми. Очакваме да започнем да продаваме билети за събития чрез Евентим. Това значи достъп от и до 23 държави за всякакъв тип събития в нашите инфо центрове.

Кметът ви вмени срещи с бизнеса като една от първите ви задачи, както и оживяване на Стария град със заведения, на което се възпротивиха семействата на именитите художници. Имаше идея за повече търговски обекти по подобие на квартал Капана. Как вървят работите в тази посока?

Тръгна един друг коментар, неразбиране се получи, че кметът Иван Тотев е казал, че иска да направи Стария град като Капана. Кметът даде пример с Капана и каза, че иска Старият град да се оживи като Капана. Както кварталът бе запустял и бе празно място преди няколко години и му се вдъхна живот, по същия начин на Стария град, ако може по подобен пример да се оживи. От тук тръгнаха интерпретации, че Стария град не бива да прилича на Капана, защото е с друг дух, а Капана е различен тип. Започнаха едни сравнения и противопоставяния. Всяко място има своята си красота. Никой не цели да направи Старият град като Капана. Тук в примера и сравнението се изпусна ключовата дума – Старият град да се оживи като Капана. Това е неразбирането. Аз също не виждам нещо лошо в това Старият град да кипи от живот, но никой не иска да го превръща в тип питиепродавница.

Има нужда от заведения, твърдо съм „за“. Трябва да излезем от нашите клишетата. Идват туристите, а ние не предлагаме освежаване. Въпросът е, минавайки, да се разхладят, освежат, да си вземат сувенирче, магнитче. Ами такива са сувенирите, да може да го пъхнеш в джоба, в цял свят са такива, да си го носи да вземе тениска, кафе.

Предстои да отворим и Инфоцентър откъм Източната порта, в момента работим по проекта. На най-хубавото място – в първата къща, където е реставрационната лаборатория.

А идват ли туристите?

Досега в историята на Старинен Пловдив нямаме такъв ръст, като суха статистика за по-малко от 100 дни в неактивен сезон. Дължи се и на Европейското председателство на България. В историята няма данни за такъв ръст на посещения на делегации и групи, организирани от София в тези нетрадиционни най -студени месеци на годината: януари, февруари, март . Нашите екскурзоводи ежедневно, ежечасно са ангажирани с групи на високо ниво. Това е много хубаво. Тези хора, заемащи доста високи позиции в Европа, връщайки се по родните си места, ще направят една безспорно отлична реклама на Пловдив като дестинация. Тук не е важно да разделяме града на стар, нов, Античен театър, тук е по-важна подавката. Когато човек види едно нещо, което остава в него впечатления, той запомня града и преживяното. Оттам нататък води и всички позитиви.

Какво ново ще се случи тази година?

Ще отворим инфо център на Източната порта, в момента работим. На най-хубавото място, първата къща на ъгъл. В момента там е лаборатория на реставраторите. Ще е мъничък центърът, защото нямаме площ, а и долу има зид. Самата къща не е паметник на културата, защото по времето на социализма са налети бетонови основи, с които е унищожена автентичността й.  

Около Античния театъра текат ремонти и облагородяване на зоната. Над Антични театър до няколко месеца ще бъде завършен новият информационен център. Очакваме той да бъде завършен с акт 16 и също да ни бъде предаден.

Старият ТИЦ до Хисар капия се запазва. Ще работи като такъв, ще извършва и търговска дейност. Една част ще е туристически център с продажба на билети, сувенири, а в другата половина ще е малко кафене. В ляво от сегашния центъра ще е малкото кафене с кафе, сок, чай, вода… Но там още изчакваме, защото съм пуснал предложение към Общински съвет да имаме право да правим и такъв вид обслужване. Засега нямаме право на такава дейност и трябва да се промени Правилника.

Освен това с Пловдивския университет подготвяме нова бакалавърска специалност. Тя е замислена като хибридна за музийни работници, екскурзоводи и архивари. Изчистваме точното ѝ название. Студентите ще карат сгажове и практически занимания в Старинен Пловдив.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Старият град с лиценз за турагент

  1. Стига сте повтаряли че не е паметник на културата! Паметник на културата в ансамбъл е ама не са му ясни тези неща. Кога ще затворите входовете от изток – кварталът е отвратителен безплатен паркинг за който си пожелае. Туристите се разхождат между колите, срамно е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.