Подтепето

гласове

03 Апр, 2018

Старият град с лиценз за турагент

Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев: Обединението е от голяма полза, формулата е успешна!

В средата на този месец изтичат  100-те дни толеранс към новия управител на слетите  общински структури „Туризъм“ и „Старинен Пловдив“. Припомняме, че на 15 януари т.г. кметът Иван Тотев представи избора си за управител на Общинския институт. След конкурс, за който се твърдеше, че е провален Тотев изкара от екипа на администрацията в „Тракия“ зам.-кметът Йордан Илиев и го спусна на „кметския стол“ в Стария град. Представяйки го на медиите, градоначалникът в изблик на откровение му каза на всеослушание, че той няма нужда да мисли, а да изпълнява. Спусна му и първите две задачи – Стария град да стане видим в Интернет от целия свят и да се срещне с бизнеса на Трихълмието, за да проучи нуждите им. В навечерието на 100-те дни управление репортер на Под тепето се срещна с Йордан Илиев, за да види и предаде как стоят нещата с днешна дата там.    

Таня Грозданова

„Наследихте“ не едно, а две общински предприятия. Успяхте ли да се запознаете с всички служители и виждате ли плюсовете от това обединение?

От 1 януари влезе в сила решението на ОбС за сливане на двете общисни предприятия – „Туризъм“ и „Старинен Пловдив“. От 15 януари съм назначен на поста. Една от целите е сплотяването на двата колектива и съвместната работа. Влизайки, сглобявайки така структурата, виждам, че е голям плюс. Това е трябвало да се случи много назад в годините. В крайна сметка смятам, че обединението е от голяма полза и е добре функционално и работно.  Успешна е формулата!  

В какво се изразява съвместната ви работа и този голям плюс?

Това бе един от въпросите, на който отговарях, когато поех поста: Кое ще е това нещо, което ще доведе хора в Стария град? Кое? Ще построим нова Айфелова кула и туристите ще дойдат да я видят? Не! Правят се много малки неща. Кое е най-важното ли? Всичко е важно! Важно е, че имаме електронни билети, че до месец  два ще направим сайта, от който от цял свят ще може да се закупуват билети. Всичко е важно.

Вече сме официално с лиценз на турагент. Досега туризма в Пловдив не е имал такъв, но вече  е турагент. Полезно е сливането, например ОП“Туризъм“ имаше Инфо център, той дава информация, но няма право да продава билети. Сега сме едно цяло и нашите хора минават обучение и стават до голяма степен заменяеми. Очакваме да започнем да продаваме билети за събития чрез Евентим. Това значи достъп от и до 23 държави за всякакъв тип събития в нашите инфо центрове.

Кметът ви вмени срещи с бизнеса като една от първите ви задачи, както и оживяване на Стария град със заведения, на което се възпротивиха семействата на именитите художници. Имаше идея за повече търговски обекти по подобие на квартал Капана. Как вървят работите в тази посока?

Тръгна един друг коментар, неразбиране се получи, че кметът Иван Тотев е казал, че иска да направи Стария град като Капана. Кметът даде пример с Капана и каза, че иска Старият град да се оживи като Капана. Както кварталът бе запустял и бе празно място преди няколко години и му се вдъхна живот, по същия начин на Стария град, ако може по подобен пример да се оживи. От тук тръгнаха интерпретации, че Стария град не бива да прилича на Капана, защото е с друг дух, а Капана е различен тип. Започнаха едни сравнения и противопоставяния. Всяко място има своята си красота. Никой не цели да направи Старият град като Капана. Тук в примера и сравнението се изпусна ключовата дума – Старият град да се оживи като Капана. Това е неразбирането. Аз също не виждам нещо лошо в това Старият град да кипи от живот, но никой не иска да го превръща в тип питиепродавница.

Има нужда от заведения, твърдо съм „за“. Трябва да излезем от нашите клишетата. Идват туристите, а ние не предлагаме освежаване. Въпросът е, минавайки, да се разхладят, освежат, да си вземат сувенирче, магнитче. Ами такива са сувенирите, да може да го пъхнеш в джоба, в цял свят са такива, да си го носи да вземе тениска, кафе.

Предстои да отворим и Инфоцентър откъм Източната порта, в момента работим по проекта. На най-хубавото място - в първата къща, където е реставрационната лаборатория.

А идват ли туристите?

Досега в историята на Старинен Пловдив нямаме такъв ръст, като суха статистика за по-малко от 100 дни в неактивен сезон. Дължи се и на Европейското председателство на България. В историята няма данни за такъв ръст на посещения на делегации и групи, организирани от София в тези нетрадиционни най -студени месеци на годината: януари, февруари, март . Нашите екскурзоводи ежедневно, ежечасно са ангажирани с групи на високо ниво. Това е много хубаво. Тези хора, заемащи доста високи позиции в Европа, връщайки се по родните си места, ще направят една безспорно отлична реклама на Пловдив като дестинация. Тук не е важно да разделяме града на стар, нов, Античен театър, тук е по-важна подавката. Когато човек види едно нещо, което остава в него впечатления, той запомня града и преживяното. Оттам нататък води и всички позитиви.

Какво ново ще се случи тази година?

Ще отворим инфо център на Източната порта, в момента работим. На най-хубавото място, първата къща на ъгъл. В момента там е лаборатория на реставраторите. Ще е мъничък центърът, защото нямаме площ, а и долу има зид. Самата къща не е паметник на културата, защото по времето на социализма са налети бетонови основи, с които е унищожена автентичността й.  

Около Античния театъра текат ремонти и облагородяване на зоната. Над Антични театър до няколко месеца ще бъде завършен новият информационен център. Очакваме той да бъде завършен с акт 16 и също да ни бъде предаден.

Старият ТИЦ до Хисар капия се запазва. Ще работи като такъв, ще извършва и търговска дейност. Една част ще е туристически център с продажба на билети, сувенири, а в другата половина ще е малко кафене. В ляво от сегашния центъра ще е малкото кафене с кафе, сок, чай, вода… Но там още изчакваме, защото съм пуснал предложение към Общински съвет да имаме право да правим и такъв вид обслужване. Засега нямаме право на такава дейност и трябва да се промени Правилника.

Освен това с Пловдивския университет подготвяме нова бакалавърска специалност. Тя е замислена като хибридна за музийни работници, екскурзоводи и архивари. Изчистваме точното ѝ название. Студентите ще карат сгажове и практически занимания в Старинен Пловдив.

  • 03 Апр, 2018 | пешо
    Помоощ!Ня им стъпа в стария град!Току съм срещнал шефа :-(
  • 03 Апр, 2018 | he
    Стига сте повтаряли че не е паметник на културата! Паметник на културата в ансамбъл е ама не са му ясни тези неща. Кога ще затворите входовете от изток - кварталът е отвратителен безплатен паркинг за който си пожелае. Туристите се разхождат между колите, срамно е.
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

05 Юни, 2018

Старинен Пловдив побира спомените от града на тепетата в една чанта

Специална серия сувенири напомня на туристите за незабравимите мигове в най-стария жив град на Европа

Магнити с резбовани възрожденски къщи, римските мозайки - кандидати за ЮНЕСКО и практично одеяло за вечерите на Античния театър потеглят към всички точки на света от Пловдив

Пловдивски майстор резбар е автор на най-новата серия магнити, които привличат чуждестранните гости на най-стария жив град в Европа, разбра Под тепето. Те са изработени по специална технология и съчетават дърворезба и керамика. Серията може да бъде намерена в Туристическия информационен център на площад „Римски стадион“ и бе забелязана от наш репортер по време на представянето на  най-новата туристическа услуга на Общински институт „Старинен Пловдив“ – аудио гид.

„Идеята на Старинен Пловдив от самото начало е да създава таметични сувенири ...

» повече
27 Мар, 2018

Общинските къщи в Стария град са под денонощно видеонаблюдение

Така изглежда тавана в кабинета на директора на ОИ "Старинен Пловдив"

Текат ремонтни дейности в някои от тях

По Великден ще работят всички обекти

Във всички възрожденски къщи на Трихълмието, които се стопансват от Общински институт „Старинен Пловдив“ вече има денонощно видеонаблюдение, похвали се директорът на Института  Йордан Илиев. Официално системата работи навсякъде от средата на месец март в  Балабановата къща, къща Хиндлиян, къща Недкович, къща Стамболян, къща Клианти, музейна аптека Хипократ и  постоянната експозиция на Златю Бояджиев. 

Приключил е ремонтът в Балабановата къща, а в момента се подготвят реставрационни дейности за къща Недкович. За старта им се изчаква да приключат снимките на новия български филм с международно участие, посветен на Съединението. Това трябва да се случи до края на месец март.

В официалните почивни дни по Великден ще работят всички ...

» повече
14 Мар, 2018

Кметът пита „Какво означава един автор да има изложба в общинска къща за вечни времена?“

Писма от фамилиите на големите пловдивски художници против отварянето на заведения във възрожденските сгради с постоянни експозиции спират временно реализирането на идеята за оживяване на Стария град в този ѝ вид

„Ситуацията е имаме общинска собственост, но вече не е наша. Tя вече е превзета,“ коментира Иван Тотев казусите със Старинен Пловдив и Археологическия подлез

С обществен натиск и подписки определени хора се опитват да вкарат общината в обяснителен режим в случаи, в които става дума за управлението на общинска собственост. Така кметът на Пловдив Иван Тотев коментира след днешното заседание на Общински съвет казусът с исканията на инициативната група за запазване на културен център Тракарт и писмата на наследници и фамилии на големите пловдивски художници, които се обявяват против ...

» повече
06 Фев, 2018

Затварят ТИЦ-а в Стария град, става заведение

Събират идеи за „оживяване“ на Стария град от социалната мрежа

„Община Пловдив стартира дебат, обсъждане и набира идеи, които да бъдат заложени в програма от мерки за оживяване на Стария град и превръщането му по подобие на квартал „Капана“ – изпълнен с хора, събития и инициативи, които вече се превърнаха в традиционни. Тогава попаднахме на хора – инициативни и реално работещи, с което „Капана“ стана една от емблемите на Пловдив.“ Това е цитат от публичния профил на кмета на Община Пловдив Иван Тотев, а публикацията е направена две седмици, след като лично той оповести избора си за нов шеф на Старинен Пловдив.

Припомняме, че при встъпването в длъжност на Йордан Илиев градоначалникът му вмени като първа задача да се срещне с бизнеса ...

» повече
15 Ян, 2018

Лично кметът е избрал новия директор на Стария град

Той трябва да направи видим Старинен Пловдив в европейско измерение

Концепцията е измислена от Иван Тотев и на този етап Йордан Илиев трябва да я осъществи

Новият директор на Старинен Пловдив Йордан Илиев е личен избор на кмета Иван Тотев. Това заяви самият градоначалник, представяйки Илиев на медиите.

„В Стария град година и нещо обяснявам какво трябва да се случи и започвам супер много да се изнервям. Не може да отвориш Трипадвайзер, на който и да е европейски град и да си купиш 100 продукта. Отваряш Пловдив и няма нищо вътре. Нещата  базово  започнаха супер много да ме дразнят и в личен план. Проведохме едни конкурс и на тоя конкурс има няма един човек, който точно това да ни разкаже ...

» повече