Шишо на Санторини, Санторини на Шишо

Гласове

Иван Шишков: Винаги ще си остана Шишо, без претенцията за художник

Иво Дернев

19 работи, изработени от майстора на колоритните сънища, 19 прозорчета от кулата на вдъхновението, 19 причини да заобичаме отново живота и да благодарим на Бог,  че ни е допуснал до тази Синя Планета. Така Румен Леонидов откри изложбата на дългогодишния си приятел Иван Шишков- Шишо в галерия Arsenal of art в Капана миналата вечер. Целият цикъл на художника, който сам избягва да се нарича художник, е посветена на остров Санторини.

„ Шишо изважда наяве всичките си докосвания до призрачната атмосфера на Санторини и ги превръща в събитие. В един от предишните си земни проявления сигурно е бродил в тази част от планетарната ни цивилизация. Защото тихият възторг и вътрешен, сподавен вик от възхита е споделен с изящните линии на невъобразимото сливане – душата ликува, духът я облита,  цветовете сами се избират и дефилират заедно и поотделно. Това не са художествени картини, това са поетични състояния на надсъзнанието, ослепено при поредното прераждане”, каза още Леонидов. И продължи: „ Вълшебно е да познаваш, обичаш и общуваш с палавите особености на този дух. Нещастие е да живееш във Филибето и където ѝ да е в тази държавица, без която не можем, и да не пропътуваш душевните пътешествия, заедно с Иван Шишков. Имам предимството да го зная и опозная от младежките си години, но продължавам да вниквам в съдържанието му от спирт, спирит, слънчевост и чувственост до сълзи. Пред заметнатия ми поглед Шишо – майстор на челните стойки, акробатичните премятания, пластичните рок изпълнения, волни вокални изригвания и на скръбни понякога вой изстъпления, този път го видях да ходи по въздуха и да прави мъжки  шпагати и лилави лупинги като откъснат от синоокото си ято гълъб”.

"Санторини буквално ми влезе вътре. Това е божествено място. Миналата година се докоснах до него по време на екскурзия и добих нова представа за това място. Въпреки че няколко години преди това бях рисувал на същата тема. Тук също има двете по-стари работи, отличаващите се с големината си картини, които съм рисувал без да съм виждал Санторини. Там търсих една друга символика- кръста и полумесеца, както и прозорците към религията и духа”, обясни на по чаша уиски върху паважа в Капана Иван Шишков- Шишо. И припомни приказката са Санторини. Там църквите са повече от къщите, магаретата са повече от хората и виното е повече от водата. „Само тези три неща определят качеството на живот на острова”, отбелязва Шишо.

Целия текст и много снимки от откриването – четете в KAPANA.BG

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.