Подтепето

гласове

18 Дек, 2017

Професори от АМТИИ открито скочиха срещу ръководството, призовават ректорът да се извини

Проф. Куюмджиев Не приемам, че академизмът може да бъде подчинен на конюнктурата

Не съм гласувал за това решение, както и други колеги от Академичния съвет, не само защото то влиза в противоречие с Правилника за устройството и дейността на АМТИИ, отбелязва той

Проф. Албена Димова: Пред никаква дилема не съм се изправяла, когато гласувах ПРОТИВ удостояването на Менда Стоянова с doctor honoris causa на АМТИИ

Единственото неприятно чувство е колективният срам, от който нямам никакво намерение да се разгранича, пише във Фейсбук проф. Димова

Не се чувствам неудобно. Така коментира скандала около присъждането на академичната титла „Доктор хонорис кауза” на народния представител Менда Стоянова ректорът на АМТИИ Милчо Василев пред Нова телевизия вчера. Професорът отбеляза, че Академичният съвет толкова се развълнувал, че пожелал да изпълни на живо химна на България по време на церемонията. Без да уточни, че съвета не е бил в пълен състав по време на същата тази церемония. Василев призна, че идеята била негова, но решението било прието на Академичен съвет.

Вчерашният репортаж в националната телевизия и особено изказването на ректора  обаче още повече нажежи страстите около Академията. Изказаха някои от най-знаковите имена в АМТИИ, а и някои бивши такива. Отношение взе проф. д-р Юлиан Куюмджиев, който в поредицата на Под тепето относно случващото се във ВУЗ-а бе заподозрян от ректора в организиране на преврат в съучастие със студенти и посредством нашата медия.

„Решението на Академичния съвет на АМТИИ за присъждане на званието “Доктор хонорис кауза” на г-жа Менда Стоянова не беше взето единодушно. Не съм гласувал за това решение, както и други колеги от Академичния съвет, не само защото то влиза в противоречие с Правилника за устройството и дейността на АМТИИ, съгласно който Академията може да присъжда почетното звание “Доктор хонорис кауза” на български и чуждестранни граждани за заслугите им в областта на изкуството, науката и образованието.  

Смятам, че даването на публични средства, при това не от самата г-жа Стоянова, не е основание за поставянето на политическо лице до личности с изключителен принос за българската култура като акад. Марин Големинов, проф. Владимир Аврамов, акад. Николай Кауфман, проф. Лазар Николов, проф. Димитър Тъпков, Теодосий Спасов, Красимира Стоянова.

Не приемам, че академизмът може да бъде подчинен на конюнктурата. В изкуството парите не са по-важни от духовното и е недопустимо да бъдат причина за раздаване на почетни звания. Учудвам се, че самата г-жа Стоянова не разбира това. Единственият достоен изход от тази абсурдна ситуация е г-жа Менда Стоянова да се откаже от полученото звание, а г-н ректорът да се извини за нелепата си идея”, е коментарът на проф. Куюмджиев.

В дискусията през личния си Фейсбук профил се включи и безспорно едно от най-авторитетните имена в АМТИИ - проф. Албена Димова. Брилянтната пианистка е открита опозиция на управлението на проф. Милчо Василев и обкръжението му и не крие мнението си по този или онзи въпрос, касаещ имиджа на Академията. „Мисля, че индивиди, които не могат да направят разлика между почетно научно звание и награда, очевидно нямат компетентности да управляват каквото и да било. Пред никаква дилема не съм се изправяла, когато гласувах ПРОТИВ удостояването на Менда Стоянова с doctor honoris causa на АМТИИ. Никакви вътрешни драми не ме сполетяха нито тогава, нито по-късно, когато напуснах състава на Академичния съвет в знак на несъгласие с управленската политика на висшето училище. Единственото неприятно чувство е колективният срам, от който нямам никакво намерение да се разгранича”, пише във Фейсбук проф. Димова.

Отношение взима и бившият зам.-ректор по учебната дейност в мандатите на проф. Славчев в АМТИИ- доц. Илия Кожухаров: "Преди ден-два, в едно от многото лични послания, отправени към мен във връзка с обсъжданите тук протестни петиции, бе изразено пожелание: случаят да не се политизира. Лично аз нямам никакво съмнение за себе си – дори марсианец (все още неприласкан от никоя политическа формация) да се бе оказал удостоен с академичното звание „Доктор хонорис кауза” за това, че е занесъл някъде някое и друго златно кюлче, бих протестирал с всички средства, които ми се предоставят от правата ми на гражданин.

В същото време си мисля: кое може да накара един човек да не се вслуша в мнението на внушителна група хора, сред които могат да бъдат открити имената на сериозни арт-творци, научни работници, журналисти, хора, заемали високи управленски постове в министерства, висши и средни училища, юристи, доскорошни студенти на АМТИИ...

Кое?

Самата г-жа Стоянова споделя, че още отпреди половин година е изпитвала притеснение от предполагаемото скандализиране на обществената съвест при едно приемане на въпросното почетно звание. В такъв случай, дали тук не се е намесило мнение „отгоре”? Дали то не е било продиктувано от съображения за реклама на „добрините”, които съответната партия върши?

При такова съмнение как случаят да не се политизира? Ако не сме забравили, че политиката представлява „управление на целокупния живот на едно общество със средствата на властта”, то как един политически акт, извършен от политическо лице, да не се политизира?

А иначе, аз бих изговорил и написал абсолютно същите думи, дори и ако със званието „Доктор хонорис кауза” бе незаслужено обкичен някой марсианец", пише той във Фейсбук.

В по-ранен свой пост в социалната мрежа доцентът пише: „Трудно ми е да предвидя кое може и кое не може да помогне в подобни случаи. Пред някой деликатен човек и мълчаливият поглед, изразяващ недоумение, е достатъчен. Пред друг и най-директните груби квалификации нямат никаква стойност. Далеч не случайно фолклорът ни е съхранил поговорката:
„Те му пик*** на главата, той си мисли, че роса роси.”
(А един фолклорист би трябвало да знае тази мъдрост.)

Едно е сигурно обаче: такива инциденти от живота помагат на самите нас – да разберем собственото си ниво на моралност”.

Под тепето продължава темата!

  • 19 Дек, 2017 | Димитър Станчев
    Айде спрете с квалификации като "брилятна пианистка" и тн. Дали г-жа Димова ще се разгранични от председателят на общото събрание на АМТИИ г-жа Богданова, която е в нейната катедра и близка приятелка? Защо не се публикува списъкът на академичният съвет и да се види стенограмата от взетото решение?
  • 18 Дек, 2017 | АСЕН ДИАМАНДИЕВ е фолколорист НАД НАЦИОНАЛНОТО равнище, варвари!
    Да забелязвате името на великия АСЕН ДИАМАНДИЕВ, бащата на Музикалното Училище цели епохи не само, ами и на смотаната ви "академия" в която толкова кьопаво господарствате (че даже масивна сграда като ЖЪЛТОТО скапахте от немара) цит.; "личности с изключителен принос за българската култура като акад. Марин Големинов, проф. Владимир Аврамов, акад. Николай Кауфман, проф. Лазар Николов, проф. Димитър Тъпков, Теодосий Спасов, Красимира Стоянова"
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

28 Фев, 2018

Приближен до ръководството на АМТИИ оглави Студентския съвет в Академията

Преподавателят по „Дирижиране на народен оркестър” във ВУЗ-а Николай Гурбанов стана представител на учащите

Докторантът е председател и на младежки фолклорен съюз, в чието ръководство влизат ректорът проф. Милчо Василев и зам.-ректорът проф. Костадин Бураджиев

Иво Дернев

Ръководството на АМТИИ овладя и Студентския съвет в Академията, алармираха пред Под тепето хора от ВУЗ-а, за който пишем вече няколко месеца. Сигналът ни провокира да направим поредна наша проверка, свързана с живота на така важната за града образователна институция, която се тресе от напрежение и скандали в последно време. Това, което установихме, ни обезпокои още повече. И дава ясен сигнал, че свободното падане на Академията в пропастта продължава.

Студентският съвет в АМТИИ има нов председател отскоро. Той е докторант, преподава „Дирижиране ...

» повече
15 Дек, 2017

С нова подписка граждани настояват Менда Стоянова да се откаже от титлата „Доктор хонорис кауза”, връчена й от АМТИИ

Намираме в това прилика с "подкуп", макар и в нематериален вид, мотивират се авторите на петицията в интернет

Народният представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова да се откаже от титлата „Доктор хонорис кауза”, връчена и от ръководството на АМТИИ в началото на тази седмица. За това настояват вече над 100 граждани, подписали се в нова петиция по казуса. Неин автор е Красимир Гаджоков, а съдържанието й е публикувано преди няколко часа.

„Намираме за абсолютно неетично и морално недопустимо една държавно-финансирана институция да награждава държавен служител просто за това, че си е свършил работата: че е осигурил средства за финансиране на държавното училище”, се казва в петицията. „Още по-недопустимо е награждаването на държавен служител, от ...

» повече
14 Дек, 2017

Близо 250 възпитаници на АМТИИ и интелектуалци подкрепиха петицията срещу ръководството на Академията

Гняв и подигравки след решението на ректора да връчи титлата „Доктор хонорис кауза” на политическо лице

Животът е кратък, изкуството е вечно. Срамувам се заради вас!, пише Антония Златева

Срещнали се двама български професори:

 – Алма ти матерна! – поздравил учтиво първият.

– Хонорис ти на каузата! – любезно отговорил другият.

Този виц е сред най-актуалните анекдоти в последните дни в родното онлайн пространство. От гняв и обида, до смях и откровени подигравки. Всевъзможни са реакциите в мрежата, провокирани от  решението на ръководството на АМТИИ да удостои с почетната академична титла „Доктор хонорис кауза” народния представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Само за два дни от старта си петицията „Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж” в интернет ...

» повече
11 Дек, 2017

Сълзи и протоколни гафове на церемонията за удостояване на Менда Стоянова с титлата „Доктор хонорис кауза“

Произведоха зам.-областните управители в заместник-кметове на областта

Ректорът акад. Милчо Василев удостои Петър Петров със званието „народен представител“ пожизнено

Даже академичната библиотека хлопна кепенци за церемонията

С треперещ глас и сълзи в ъгълчетата на очите пое академичното си звание „доктор хонорис кауза“ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от Пловдив Менда Стоянова. Това се случи днес в Концертната зала на АМТИИ, от където дойде и титлата.

Припомняме, че имаше насрочена дата за церемонията преди половин година, но тя не се състоя заради заетост на държавния бюджетник, а номинацията ѝ скара преподавателите в учебното заведение.   

Водещата на празничния концерт бе не по-малко развълнувана от самата Стоянова. Конферансието обърка ударенията на някои фамилии, произведе заместник областните управители на ...

» повече
08 Юни, 2017

„Доктор хонорис кауза” за Менда Стоянова разклати АМТИИ

За първи път политическо лице става носител на почетното звание на академията

Благодарение на нейната активност държавата отпусна 1,1 милиона лева за ремонта на Жълтото училище, обясни ректорът проф. Милчо Василев

Мнозина смятат, че решението на Академичния съвет не отговаря на правилника за присъждане на почетното звание

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова ще бъде отличена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, похвалиха се днес от висшето учебно заведение с прессъобщение до медиите. От там информират, че решението за това е било взето от Академичния съвет на заседание на 31 май. На официална церемония в понеделник, Стоянова ще бъде удостоена с титлата, присъдена й „за ...

» повече