Пет екологични граждански организации поискаха оставките на директорите на РИОСВ и Басейнова дирекция

Гласове

Двамата защитават бизнес интереси и работят срещу хората и околната среда, е позицията на сдруженията

Атакуваха Стефан Шилев заради няколко отказа за извършване на Оценка за въздействие върху околната среда

Заплашиха, че ще блокират автомагистрала Тракия, ако исканията им не бъдат уважени

Пет екологични граждански организации поискаха оставките на директорите на РИОСВ и Басейнова дирекция- Стефан Шилев и Георги Семерджиев с мотиви, че двамата защитават бизнес интереси и работят срещу хората и околната среда. Зад обща позиция се обединиха Инициативен комитет за прекратяване на концесията на кариерата в село Куртово Конаре, Инициативен комитет срещу планирана кариера край село Червен, жителите на село Труд, които протестират срещу Централата за производство на електро и топлоенергия от био отпадъци там, Сдружение „Граждански контрол – защита на животните“ и Български център за зелена икономика. Те са категорични, че шефовете на двете инспекции, които извършват всички проверки в района, трябва незабавно да подадат оставки, тъй като не защитават публичния интерес. Тези две институции са генезисът на нашите проблеми, казаха председателите на организациите на съвместна пресконференция тази сутрин.

От Инициативния комитет на Куртово Конаре поискаха оставката на шефа на Бесейнова дирекция Георги Семерджиев заради издадените разрешителни за водоползване на концесионера на кариерата в селото. Те са категорични, че това се е случило в разрез със закона и ще доведе да унищожаване на земеделието в землището на Куртово Конаре. 720 земеделци излязоха с подписка пред Семерджиев срещу разрешението за ползване на вода от новоселския канал, което лишава местните хора от възможността да напояват земите си. Със 132 жалби те атакуват първото разрешение на Басейнова дирекция, което, по думите им, е в разрез със Закона за водите. Всички те бяха отхвърлени, тъй като сме нямали правен интерес. Как така нямаме правен интерес? Нямаме вода! Това не е ли правен интерес. Дишаме мръсотия, хората боледуват. Половината село е силно запрашено. Земеделските земи и продукцията ни е побеляла от прахоляка. Това не е ли правен интерес, питат от Инициативния комитет. Те подчертават, че целият новоселски канал е предоставен за промишлени цели на концесионера на кариерата- Персенк инвест, която „захранва” с варовик ТЕЦ Марица Изток 2. Според хората от Куртово Конаре, дружеството е взело обекта за добив на инертни материали без търг, а Шилев и Семерджиев защитават интересите на концесионера през цялото време с действие или бездействие. Четири години тази кариера работи пред очите на РИОСВ. Това са феодални отношения, коментира Васил Кадринов от  Български център за зелена икономика. Над 400 декара земеделски площи са пряко засегнати от дейността на кариерата. Говорим за замърсяване и за липса на вода заради оросителната система на предприятието. Очакваме министър Нено Димов да се произнесе по нашия казус. Говорили сме с вицепремиера Валери Симеонов. Сега нашата земя е чисто бяла, овошките ми са побелели. 70-80 тона ябълки са унищожени. Хората от цялото село се оплакват от влошаване на здравето им, а институциите мълчат, каза Златка Дойчевска от Инициативния комитет в Куртово Конаре.

Подобен казус имат и хората от три села от община Асеновград- Червен, Долнослав и Горнослав. Те се борят срещу издадени от РИОСВ разрешения за две кариери в непосредствена близост до населените места и в сърцето на биосферен резерват Червената стена, който кандидатства за ЮНЕСКО. Едното разрешение за добив на полезни изкопаеми е издадено на небезизвестната асеновградска фирма „Запрянови 03”. Става въпрос за кариера в две защитени зони по Натура 2000. Населението и на трите села не бе информирано за инвестиционните намерения. Събрахме 688 подписа от трите населени места и се обърнахме към РИОСВ, откъдето обясниха, че няма възражения срещу тази кариера. Искаме оставката на доц. Шилев заради решение №37 от 2016г., с което РИОСВ отказва да бъде извършена Оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното намерение на „Запрянови 03” за изграждане на кариери за добив на инертни материали. В него се говори за мрамори, а мрамор в нашия район няма. В близост е имало действаща мина за добив на уран. А там, където е имало уран, се очаква да има злато, обясни Александър Илиев от Инициативен комитет срещу планираната кариера край село Червен. Той допълни, че решението на РИОСВ не е подписано лично от доц. Стефан Шилев, тъй като точно в деня на издаването му, той е бил в отпуск. За един ден! Много интересно и удобно съвпадение, отбеляза Илиев. Срещу въпросното решение има дело в Административен съд е затова кариерата все още не функционира. Интересно как така за инвестиционно намерение за изграждане на конюшна в нашия район от РИОСВ решават, че е нужна Оценка за въздействие върху околната среда, а такава не е нужна при инвестиционно намерение за кариера на 900 метра от три населени места, вдига рамене Александър Илиев.

И при нас казусът е същият. Липсва Оценка за въздействие върху околната среда при изграждането на Централата за производство на електро и топлоенергия от био отпадъци в село Труд. Липсва, защото при изготвяне на такава е задължително общественото обсъждане, включи се Станимир Тончев от инициативата за чист въздух в село Труд. Оставката на Шилев заради отказ да направи Оценка за въздействие върху околната среда при изграждането на Втори гребен канал поискаха и от Сдружение „Граждански контрол – защита на животните“.

Ако това не се случи, всички сдружения, заедно, ще блокираме автомагистрала Тракия. Ще изчакаме за реакция до края на годината и ще преминем към сериозни протестни действия. Просто искаме да има ред и порядък. Да водим качествен живот и да сме здрави. А не постоянно да виждаме неотразяване на реалните проблеми, подчертават представителите на гражданските организации.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.