Подтепето

гласове

06 Юли, 2018

Общината: Пловдивчани да проявят съпричастност в борбата срещу комарите

Предприемат нови мерки пръскания и дават съвети как да се погрижите за обектите, които стопанисвате и обитавате

От ОП „Дезинфекционна станция“ информират за промяна в обявения в началото на седмицата работен график за провеждане на  ДДД-дейности в Пловдив.

Специализираното общинско предприятие  концентрира усилията си в дейностите по дезинсекция срещу възрастните форми на комари, както следва :

Петък /06.07.2018 г./ - район „Централен“ и район „Западен“

Събота /07.07.2018 г./ - район „Южен“ и район „Северен“

Понеделник /09.07.2018 г./ - район „Източен“ и район „Тракия“.

При влошени метеорологични условия, обработките ще продължат в следващите дни с благоприятни за работа характеристики.

Ще се работи във времевия диапазон от 22:00 до 4:30 часа с разрешен за използване биоциден препарат в препоръчителната  за употреба концентрация. Карантинният срок е 24 часа.

От общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“ съветват отглеждащите пчелни семейства в района на предстоящите обработки да ограничат полета на пчелите в указания по-горе период.

Експертите припомнят, че комарите и кърлежите могат да бъдат преносители на инфекции и заболявания опасни както за животните, така и за хората. Необходимо да бъдем внимателни и да се предпазваме, както по време на излет, така и в силно урбанизираните населени места.

В тази връзка те се обръщат към пловдивчани да проявят съпричастност и гражданска отговорност като се погрижат за обектите, които стопанисват и обитават. Ето и съветите им:

поддържайте ниско окосена тревата в обектите, които стопанисвате;

изхвърляйте окосената трева, събраните клони, листа и други отпадъци  на обозначените за това места;

търсете професионално съдействие за същинските химични обработки;

дренирайте и заравнете често наводняваните терени, които стопанисвате – така ще предотвратите създаването на биотоп /развъдник, резервоар/ на комари;

погрижете се в дома и имота Ви да не се образува застояла вода, която също ще се превърне в „домашен“ биотоп на комари.

  • 06 Юли, 2018 | Ами да
    Ако трябва и към комарите ще проявим съпричастност.
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

04 Юли, 2018

Жестоки комари след валежите пращат малчугани в болница

В детското отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив след дъждовната седмица зачестиха случаите на малки и по-големи пациенти, нахапани от различни насекоми.

Изплашените родители на 4-годишната Габи я доведоха с подути и зачервени крачета след атака от комари. Семейството имало гости от САЩ и решило да ги разходи из Стария Пловдив. Докато изпият по едно кафе на открито, детето било жестоко нахапано от комари и за часове получило отоци, разказа педиатърът д-р Анелия Балабанова. Майката се опасявала, че острата реакция е алергична, но педиатрите отхвърлили съмненията, а след проведеното лечение, червенината и подутините бързо изчезнали. Детската лекарка препоръча родителите да не забравят и да слагат в чантите си специалните защитни средства срещу насекоми - репеленти, и да ги използват  преди ...

» повече
04 Юли, 2018

Акция срещу комари в детските заведения в „Централен“

Спазвайте карантинния период

Всички общински детски градини и детски ясли на територията на район „Централен“ са включени в акция против комари, която започна в 6.00 ч. тази сутрин.

При необходимост пръскането ще продължи и в четвъртък, 5.07.2018г. Карантинният период, който важи за тревните площи в детските градини, е от началото на акцията до 24 ч. на същия ден. Районната администрация е уведомила всички директори на градини и ясли за мерките, които касаят здравето и безопасността на деца, родители и служители на заведенията. ОП „Дезинфекционна станция“ пръска ежегодно с разрешен от Министерството на здравеопазването биоцид.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов благодари на родители и възпитатели за разбирането.

» повече