Доброволчески отряди се включват във възстановяването на Бунарджика

Гласове

Граждани предложиха на администрацията да участват в строителните дейности и в системното почистване на парка

Иво Дернев

Доброволчески отряди ще се включат в ремонтните дейности и почистването на Бунарджика. Гражданите сами предложиха услугите си на кмета на район Централен Георги Стаменов, на представянето на проекта за социализиране на трите тераси в полите на тепето и цялостно възстановяване на хълма.

Предлагаме ви да се включваме системно с доброволчески труд за почистване на парка. Можем да участваме и в строителните дейности. Ние сме хора, които ежедневно посещаваме Бунарджика и се вълнуваме от състоянието му, от бъдещето му. Можем да помогнем, инициирайте доброволчеството, обърна се Симеон Симеонов към Георги Стаменов. Правим го, отговори му райкметът.

Недобросъвестните посетители на хълма са сред основните притеснения на десетките хора, събрали се на общественото събитие за обсъждане бъдещето на Бунарджика снощи. Говореше се за липсата на достатъчно кошчета и достатъчно екипи на „Чистота” и „Градини и паркове”, които да се грижат за парка. Гражданите поискаха още по-засилено присъствие на служители на „Общинска охрана”, които да отговарят  за сигурността. Мариана Киричева дори се оплака от изскачащи от храсталаците ексхибиционисти. Каквито, според други присъстващи на събитието, в Бунарджика няма.

На множеството питания в посока сигурност и чистота Георги Стаменов отговори, че кошчета за отпадъци ще има навсякъде по тепето и че ще има над 60 камери в целия парк. Те ще бъдат наблюдавани на живо от ситуиран в полите на хълма център на сигурност, който ще дава възможност на екипите на общинска охрана да реагират мигновено. Обсъден бе и проблемът с автомобилите в територията на хълма. Кметът на района подчерта, че достъпът на леки коли до алеите на парка ще бъде невъзможен. Единствено специализирана техника ще може да влиза в рамките на защитената зона.

Хората се интересуваха още дали ще могат да се правят пикници в територията на Бунарджика, както и дали може да се организира трасе за маунтийнбайк. И на двата въпроса обаче отговорът бе отрицателен. Наредба забранява газенето на тревата в парковите пространства, така че пикниците ще бъдат възможни само в урбанизираните зони- пейки и площадки. „Терасите над акведуктите са със страхотна гледка- предлагат изживяване тип пикник по пловдивски”, обясни райкметът. И допълни, че идеята за маунтийнбайк няма как да бъде реализирана, тъй като Бунарджика е защитена територия.

Гражданите възнегодуваха и срещу съществуването на частен имот в територията на парка- бившия ресторант Голям Бунарджик. Стаменов обясни, че парцелът е приватизиран преди много години. Участници в обсъждането предложиха в отговор общината да откупи имота с публични средства. Там в момента има детска площадка и към този момент няма никакви инвестиционни намерения, успокои страстите райкметът.

При коментари за озеленяването Анелия Павлова припомни на представителите на администрацията, че трябва да бъдат изключително внимателни със санитарната сеч, тъй като може да се провокират свлачища по хълма. Знаем, че той не трябва да се оголва и че има активни свлачиша. Те са взети предвид. В процедурата има позиция за обследване и укрепване на скални маси, обясни Георги Стаменов.

Към края на обсъждането гражданите скочиха в защита на премахнатата с ремонта на Руски автобусна спирка край входа към ул. „ Данаил Николаев”. Хората дори събираха подписка, която до края на вечерта бе подкрепена от 140 души. На 90 години съм. От 1939г. живея на улица „Предел” на хълма. Настоявам веднага да бъде възстановена спирката на бул. „Руски”. Мога дори да ви помогна в това. И най-простия човек може да ви даде умна идея, обясни най-възрастният гост на събитието – бай Данчо. От кметството на Централен му отговориха, че вече е задействана процедура по възстановяване на спирката от градския транспорт.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.