WWF внесе в Министерски съвет и в Народното събрание призив за зелено и устойчиво възстановяване

Зелен град Новини

Международната природозащитна организация WWF изпрати писмо до Министерски съвет и до парламентарно представените политически сили днес с призив да подкрепят зеленото и устойчиво възстановяване на България в унисон с Европейския зелен пакт. Призивът е под формата на манифест, който вече има подкрепата на над 30 граждански, бизнес, научни и синдикални организации и продължава да събира подкрепа. Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, до всички парламентарно представени политически сили.

Запознайте се с текста на писмото без редакторски намеси:

Манифест за природосъобразно икономическо възстановяване на България от кризата с Covid-19, подкрепен от гражданския сектор, бизнеса, научните среди и синдикатите

Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми г-н Дончев,
Уважаема госпожо Караянчева,
Уважаеми представители на парламентарно представените политически сили,

След представянето от Европейската комисия (ЕК) на План за възстановяване на Европа на 27.05.2020 г., слоганът на Европейската зелена сделка (Зелен пакт) – Никой да не бъде изоставен, стана още по-важен, особено по отношение на справяне с различията между държавите членки и засегнатите хора, и икономически сектори в държавите.

В тази връзка, през последните две седмици международната природозащитна организация WWF (Световен фонд за дивата природа), съвместно с партньори в България, изготви манифест, настояващ за справедливо и зелено икономическо възстановяване на България и справяне с последиците от кризата от Covid-19.

Манифестът до момента е подкрепен от над 30 юридически лица – представители на гражданския сектор, бизнеса, медиите, научните среди и синдикатите.

Обединението ни зад този манифест има две цели:
•    Изработване на устойчиви решения отразявайки препоръките на ЕК за справяне с предизвикателствата посочени в Националния доклад  за България за 2020 г. за оценка на напредъка в структурни реформи към Европейския семестър;
•    Предложените от нас решения да бъдат интегрирани и към предстоящото изготвяне на Български план за възстановяването на икономиката от Covid-19.
Комбинацията от тези две направления ще оформи конкретния план на България за възстановяването на икономиката, който да бъде одобрен за реализиране и финансиране от ЕК.

Набирането на подкрепа сред заинтересованите страни ще продължи, като с настоящето писмо използваме възможността да Ви информираме, че вече има няколко успешни подобни инициативи на бизнес и граждански организации. Общото зад всички тях е, че те се стремят да дадат най-добрите предложения за решения за изход от икономическата стагнация, както и че ще настояват за подход, който залага на справедливо и зелено икономическо възстановяване на България и справяне с последиците от кризата от COVID-19 у нас.

С настоящето писмо Ви информираме на най-ранен етап, че ще настояваме нашите предложения, отговарящи и на европейските цели и препоръки да бъдат включени в контекста на изготвянето на Българския план за възстановяване от Covid-19, както и че държим преди изготвянето на конкретния план да проведем работни срещи с Вас по отношения на отразяването на нашите искания и включването на всички заинтересовани страни в тези така важни за бъдещето на страната процеси и решения.

Активното гражданско участие в обществените процеси е мерило за качеството на демокрацията във всяка една държава. Един от механизмите за постигане на това сa ясните процедури, които да гарантират достъпа на заинтересованите страни до институциите. Участието на гражданите на всички нива на взимане на решения и изработване и прилагане на публични политики е гаранция за прозрачното и добро управление.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.