БългарияВластИзбориНовини

Народното събрание ще решава промените в Изборния кодекс

Блицконтрол и битка за връщане на хартиените бюлетини – това се очаква днес в Народното събрание.

Редовното заседание, което започва в 9.00 часа е предвидило най-напред блицконтрол с участието на служебния премиер Гълъб Донев и вицепремиерите, съобщава OFFNews.

Дневния ред на днешното заседание включва и приемането на проект на решение за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет – втори етап. Вносител на проекторешението е Министерският съвет. Проекторешението предвижда окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители 16 самолета F-16 Block-70, както и завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в рамките на първи и втори етап от проект „Придобиване на нов тип боен самолет“.

В дневния ред на днешното заседание са включени и три законопроекта за изменение и допълнения на Изборния кодекс. Те са внесени съответно от „БСП за България“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Законопроектът за изменение на БСП включва връщане на хартиените бюлетини според желанието на избирателя. Промяната вече бе одобрена от правна комисия, където „ЗА“ гласуваха БСП, ДПС и ГЕРБ.

От Демократична България“ предлагат промени, с които да се повиши прозрачността и сигурността на машинното гласуване. ДБ са против предложените от БСП и одобрени от комисията промени в кодекса.

Законопроектът за изменение на „Възраждане“ пък предвижда съставът на ЦИК да е пропорционален на разпределението на мандатите и се предлага въвеждане на видеонаблюдение през целия изборен ден.

В края на днешното заседание депутатите ще изслушат и министър Пеканов и още 7 министри по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина