ЗдравеНовиниПУЛС

Здравният министър: Не се предвижда затягане на мерките срещу коронавируса

Не се предвижда затягане на мерките срещу коронавируса. Това отново заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. Днес той ще посети Пловдив.

Министърът подчерта, че сегашните ограничения са достатъчни, ако се спазват. Следят се 23 показателя, на база на които, да се реши дали да се затегнат мерките. Ще се засилят проверките в цялата страна, предвидена е и среща с асоциацията на собствениците на заведения, за да се припомнят задължителните мерки в тях.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че сега България е на 24 място в ЕС по броя болни на 100 хил. души с показател 43.19. По отношение на смъртността, страната е на 7-мо място с показател 1.19 на 100 хил.

На брифинга бе съобщено още, че отпада задължителният PCR тест за лицата, които са били под карантина. След изтичането на срока, хората ще могат да се върнат на работа, тъй като има доказателства, че след 14 ден те не могат да са заразни.

Националният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че такъв тест не се изисква в повечето страни в Европа, защото човек може да дава положителни проби месеци наред, но той не е заразен. Той допълни, че се обсъжда и намаляване на продължителността на карантината, като в няколко европейски страни тя е десет дневна, а има и такива, където е седем дни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина