ЗдравеНовиниПУЛС

Всеки втори българин пуши и няма намерение да се отказва

Нужна е спешно нова държавна политика и мерки, призовават от Националната пациентска организация

Сред младежите на 19 години вече имаме ядро от закостенели млади пушачи, това коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев пред Дарик радио. Тревожните данни са от първото и единствено по рода си национално представително проучване в България, публикувано от Националната пациентска организация. То е проведено в периода февруари-март 2020 г. и отчита възприятията, запознатостта, нагласите и употребата на всички налични на пазара традиционни и нови тютюневи изделия, както и електронни цигари през последните 12 месеца.

Българинът приема тютюнопушенето като нещо нормално и няма намерение да се отказва. Дори коронавирусът не е бил достатъчно стресиращ за повече пушачи да спрат цигарите. Хората осъзнават вредата и риска за здравето си от всички тютюневи изделия, но 44% от всички пушачи не възнамеряват да се откажат, а 37 % са направили безуспешен опит през миналата година, показва проучването на пациентската организация.

Снимка:НПО

Трябва ни нова стратегия,  настоящата не дава резултат

„Това, което много държави направиха, а ние в България закъсняхме, е да сменим подхода и стратегията към пушачите, за да им помогнем“, казва д-р Хасърджиев. Според него забраните и ограниченията за тютюнопушенето, вдигането на акцизите, програмите и кабинетите за отказване от цигарите не са дали никакъв положителен резултат през последните 10-15 години. Проваляме се и в училището, и в семейството, подчерта още той.

„Трябва да предложим алтернативи на тези, които не могат , не желаят или безуспешно се опитват години наред да се откажат от тютюнопушенето, за да намалим вредата и риска“, категоричен е председателят на Националната пациентска организация. Той дадe за пример Великобритания, която със своята проактивна държавна политика насърчава употребата на изделия, които съдържат никотин, но не и катрани. „Там вече отчитат сериозен спад на употребата на традиционни цигари, особено след  навлизането и на бездимните тютюневи изделия, които не горят, а нагряват тютюна“, обясни още д-р Хасърджиев.

Д-р Станимир Хасърджиев Снимка: НПО

У нас изследването показва, че 9% от българите използват  предимно бездимни нагреваеми тютюневи изделия, 2% – предимно електронни цигари. Все още има противници на новите алтернативи, но те не се обосновават с  научни данни, изтъкна още Хасърджиев.

„Дори Американската агенция по храните и лекарствата определи бездимните продукти като по-безвредни в сравнение с цигарите и като полезни за общественото здраве. Говорим за

продукти, които биха могли да помогнат на всички жертви на зависимостта да се справят по-лесно

Хасърджиев даде и личен пример  как от заклет пушач с дългогодишни опити да се откаже от цигарите и вече 2 години ползва бездимните алтернативи и то все по-рядко.

„В медицината не е нова практика една зависимост да се лекува с друга. Метадоновите програми са точно такъв тип терапия. След като хероиновата зависимост може да се лекува с метадон, защо да не може да създадем нови програми към всички пушачи, които не могат да се откажат с традиционните методи,  за да намалим вредата от цигарения дим, който е големия убиец?“

Според Хасърджиев решението на проблема с „голямото пушене на българина“ и произхождащите от това смъртоносни заболявания се крие в изграждането на модерни програми за редуциране на риска. Те могат да бъдат водени от лекари, специалисти и психолози, които да включват освен традиционните методи за отказване от тютюнопушенето, така и употребата на бездимните продукти, с което да се намали риска от цигарите и вредните вещества в техния дим.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина