ЗдравеНовиниПУЛС

Увеличава се броят на излекуваните от коронавирус на дневна база

„Повишава се броят на излекуваните на дневна база пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие, а близо 4800 – на седмична база“. Това обяви днес здравният министър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг.

По отношение на 14-дневната заболяемост страната се намира на 16-о място от страните от ЕС. По смъртност България е на 7-о място.

На национално ниво заетостта на леглата за лечение от коронавирус е 40 процента, а за интензивни грижи е 23 %.

“ Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справяме успешно с контрола над коронавирусната инфекция на територията на страната. Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и ефективен контрол над заболяването в страната. За този ефективен контрол сме възприели следното: в училищата сме възприели, че всички училища, в които имаме заболяемост 15% от всички ученици със симптоми като Covid-19 се извеждат в електронна среда. Това е рамката за цялата страна. Отделните медицински щабове по област и общини имат възможност да надграждат тези мерки, като имат възможност да изведат децата в електронна среда с решение на съответните щабове, с предложение на директора на РЗИ и със заповед на министъра на образованието“, подчерта министър Ангелов.

По отношение на мерките, които влизат в сила от днес, той уточни, че хората над 65 г., които пазаруват между 8 и 10 часа сутринта, при влошаване на времето коридорът за тях може да бъде преместен следобед – от 14 до 16 часа.

“ Няма признаци за момента страната да се затваря. Хората трябва да разберат, че за това заболяване няма дефинитивно лечение. Няма нещо, което да се даде и на хората да им мине. Цялото това даване на антибиотици от самото начало и този стремеж да се влезе на всяка цена в болница е в значителна степен безсмислен, защото влизането в болница е оправдано само от гледна точка на това болните да получават кислород и в краен случай – обдишване. Хубаво е хората да се успокоят и да се спре това безумно приемане на лекарства“, заяви  доц. Атанас Мангъров, който вече е началник на Covid отделението в Инфекциозна болница.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина