ВластЗдравеНовиниПУЛС

РЗИ-тата по места ще решават за мерките

В зоните с повишени нива на заболяемост от коронавирусна инфекция ще бъдат насочвани по-големи количества ваксини

В страната не са регистрирани южноафриканки, бразилски и нигерийски варианти на вируса

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че евзето решение към зоните с повишени нива на заболяемост от коронавирусна инфекция ще бъдат насочвани по-големи количества ваксини. Той говори пред медии в Кюстендил и допълни, че щаба и министреството имат готовност да осигурят допълнителни количества ваксини, съответстващи на броя на желаещите да се имунизират.

По думите му епидемичната обстановка в страната е сериозна и по тази причина продължават обсъжданията между директорите на регионалните здравни инспекции, здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки там, където здравните власти идентифицират необходимост.

Той припомни, че директорите на РЗИ-тата и областните управители имат правомощията за въвеждане на допълнителни мерки на ниво региони, в това число: за въвеждане на изискване за задължително носене на маски на открити места със струпване на много хора; за временно преустановяване на присъствения учебен процес; за ограничаване на посещенията в търговски обекти тип МОЛ, във фитнесите и т. н.

„Болниците са снабдени с нужните количества лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти, като Министерството на здравеопазването може да реагира веднага с допълнителни количества там, където се налага,“ каза още министърът.

На журналистически въпрос относно провеждането на парламентарните избори, проф. Ангелов заяви:

„Осигурили сме безопасно провеждане на изборите така, че да не бъдат подлагани на риск животът и здравето както на гласоподавателите, така и на ангажираните с реализацията на самия процес, като в момента тече ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии.“

Проф. Ангелов призовава всички българи да бъдат разумни и да не мислят, че пандемията е отминала.

„За съжаление, вече има доказателства за нови варианти на коронавируса. При над 70% от пробите, изпратени в Германия за секвениране, се потвърждава британският вариант на COVID-19. Другите варианти – южноафриканки, бразилски и нигерийски, не са регистрирани у нас“, подчерта министърът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина