ЗдравеНовиниПУЛС

1 190 бебета се родиха в „Селена“ за първата половина на годината

100 деца са проплакали в пловдивската болница в сравнение със същия период на миналата година

1 190 бебета проплакаха в „Селена“ за първото полугодие на 2020 година, точно със 100 повече в сравнение със същия период на миналата година. Отчетите в началото на годината наредиха пловдивската болница на второ място по брой раждания в страната за 2019-та.

Тенденцията за повишаване средната възраст за раждане при жените се затвърждава. Стопена е разликата във възрастовите групи 26 – 30 (399 родилки) и 31 – 35 години (393 родилки). Три са най-възрастните родилки в болницата – на 49 години. Почти еднакъв е и броят на раждащите до 25-тата си година (165) и тези, които избират да имат дете между 35-тия и 40-тия си рожден ден (169).

31 са двойките близнаци за периода. Най-много двойни раждания болницата има на „Свети Валентин“, когато проплакаха три двойки новородени. Няколко дни по-рано пък еднояйчни близнаци се родиха по естествен път под ръководството на д-р Илко Ненев, ак. Катя Павлова и неонатолога д-р Зорница Димова.

Сред 10-те най-разпространени имена на момчета в болница „Селена“ за първата половина на 2020-та година наред с Георги, Димитър и Никола, са необичайните за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор. В последните години се увеличава броят на новородени с имена на български царе и ханове – Борис, Симеон и други. Челната тройка сред най-често срещаните имена на момичета в страната от години се държи от Мария, Виктория и Никол. Изключение не правят и най-честите избори за момичешки имена в пловдивската АГ болница.

Бебето рекордьор за периода е с тегло 4 740 грама и ръст от 53 сантиметра. Двадесет и четири са бебетата, родени с тегло под 2 килограма, като три от тях са съвсем мънички – под килограм. Неонатологията на УСБАЛАГ „Селена“ е сертифицирана с най-високото трето ниво на компетентност и успешно отглежда недоносени новородени със свръх ниско тегло. Бебе с изключително рядък феномен на огледално разположени органи се роди за първи път в пловдивската специализирана болница.

Инвитро клиниката на „Селена“ повишава нивото си на успеваемост с още процент за първото полугодие на 2020-та. 96 инвитро бебета са родени в болницата за периода, а доказаните клинични бременности са 105.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина