„Сиенит” и Георги Тотев даряват близо декар от парцела на Каменица на общината

Под ножа

Предложението разпали искри между Иван Тотев и Божидар Здравков на днешната сесия

Съветникът предположи, че инвеститорът дарява, за да изгради общината инфраструктурата в имота му

Нека първо инвеститорът изгради инфраструктурата, а после да я подари на общината, предложи Здравков

Градоначалникът: Ако не е дарение, в друг момент ще е отчуждаване. Аз лично нямам спомен общината да е получила дарение в годините, в които съм кмет

Иво Дернев

В остра полемика влязоха днес кметът Иван Тотев и общинският съветник Божидар Здравков. Поводът за искрите между двамата бе предложение от дневния ред на сесията на местния парламент за вземане на решение за допълване годишната програма на Община Пловдив за управление и разпореждане с имоти. И по конкретно един акцент от програмата, който е направил силно впечатление от старейшината от Реформаторите. А именно- предложение на частния инвеститор в парцела на бившата пивоварна Каменица да дари част от имота на общината. Не е тайна, че той е собственост на "Си Инвестмънт" АД, свързана със собствениците на „Сиенит Холдинг”,  и "ЕС АЙ Дивелопмънт" ЕООД на Георги Тотев- брат на градоначалника.

Здравков се върна в годините назад като даде за пример подобен казус с дарение, при който частен собственик предоставя на общината част от парцела си, след което кметството прави инфраструктурата в него с публични средства. „В случая с Каменица става въпрос за подарък от близо декар. Защо трябва да правим улици в този нов комплекс. Нека първо инвеститорът изгради инфраструктурата, а после да я подари на общината”, предложи Здравков, като не използва име зад думата „инвеститор”, но всички в пленарната зала знаеха кое е то.

Кметът излезе на трибуната, видимо разпален от коментара на общинският съветник.

„Ако не е дарение, в друг момент ще е отчуждаване. Аз лично нямам спомен общината да е получила дарение в годините, в които съм кмет. Тук не говорим за строително разрешение, а за дарение. Аз нямам пример общината да е получавала имот, за да строи улица. Нека всички собственици си даряват имотите на общината, за да не се налага отчуждаване после”, призова Иван Тотев и даде за пример квартал Смирненски 3, където вървяха няколко процедури по отчуждаване заради инфраструктура за нуждите на собственици на имоти в зоната. „Там дарение нямаше. Призовавам тези, които са придобили имоти, да даряват”, каза отново кметът.

Здравков обаче репликира. „Реализацията на тази инфраструктура върви в самия парцел. Това е въпрос на търговски преговори с инвеститора”, подчерта съветникът. С което върна Тотев на трибуната.

„Там има улица. Говорим за съществуваща улица, с напълно изградена инфраструктура. Става въпрос за разширяването й с едно платно”, заяви градоначалникът, като на няколко пъти се обърна към Здравков на „ти”. После се поправи. И уточни, че става въпрос за съществуващата улица „Антон Тайнер”.

Така или иначе точката бе гласувана. Но закачката между двамата продължи и в другите предложения от дневния ред, касаещи имотни казуси. Кметът заяви че е против предложението за участие на общината в процедура по публична продан на недвижим имот на бул. „Марица  146”, в който тя има съсобственост. Тъй като се очаква да се стигне до висока цена, която общинската хазна не може да си позволи. „Много са скъпи тези имоти, г-н Здравков”, вметна по микрофона Тотев в дебат по въпросната предложение, в който обаче съветникът не участваше.  

Споделете ни във:

2 коментара за “„Сиенит” и Георги Тотев даряват близо декар от парцела на Каменица на общината

  1. Е,ама кмета нали трябва да удари едно братско рамо,нали премиера даде за пример фамилията Тотеви за най голям инвеститор в града,именно когато на кметския стол е маминия,срам нямат ей…..

  2. Тънки сметки за да изградят на братлето инфраструкурата без пари. В пупа ясно пише кой трябва да изгради това и после да го предаде на експлоатационните дружества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.