МненияПод ножа

Къде са новите машини на „Чистота“

Защо обещанието, че повече няма да чуваме как се вдига боклука нощем не се сбъдва

Докато мият улиците се разнася задушлива миризма на изгоряла нафта, сигнализират пловдивчани

Само за седмица в Под тепето пристигнаха няколко сигнала, свързани с работата на ОП „Чистота“. Оплакванията на хората са най-вече от шумното събиране на боклука през нощта.

Последният е от самия център на града. „Здравейте, това чудо е под блока ни до Националната художествена гимназия. Всяка сутрин в 4 ч. звукът е по-силен от този на новогодишната заря. Удрят, праскат, а дори самият контейнер е незаконно поставен на улица, т.е. няма така наречения "джоб" на тротоара, за да бъде там“, пишат живеещите на ул.“Елиезар Калев“.

Сигнали за невъобразимия шум по време на нощното сметосъбиране пристигат от всички точки на града и то всеки месец.

Всяка година по време на мандатите на кмета Иван Тотев от бюджета на Община Пловдив се заделят хиляди до милион лева за закупуване на нова и по-модерна техника за комуналното дружество. Още при встъпването си в длъжност през 2012 градоначалникът заяви, че  управата държи ОП „Чистота” да купува само нова и много качествени нова техника.

Преди три години при поредното представяне на нова техника за дружеството бяха демонстрирани хибридни сметовози, които са ротопреси. Това означава, че движението им се извършва както с дизелов двигател, така и с електричество. Идеята е да се движат с дизеловия двигател, а когато спрат до самите кофи за смет, да се превключва изцяло на електричество. Така шумът им се свежда до около 90 децибела, докато при другите коли той е над 120 децибела. На едно такова представяне кметът заяви, че пловдивчани вече няма да чуват шума от събиране на боклук през нощта. Това изказване е изначално объркано, тъй като ОП „Чистота“ събира боклука само в един от шестте района на Пловдив – Южен, във останалите оперират други фирми.  Така, че другите пет район ще има да почакат още, за дадоживеят безшумните боклукчийски камиони.

Още въпроси за автопарка на дружеството повдига и сигналът, който ни изпрати Явор Дандаров. Вижте писмото му: „Привет, пиша Ви защото благодарение на ваша намеса много неща в града и общината се променят към по-хубаво. От началото на лятото мият улица Велико Търново и съседните ѝ по-малки. Проблемът идва, че след като премине явно развалената машина целият квартал мирише на изгоряла нафта. Задушаващо е, не е възможно да се диша и продължава вече прекалено дълго. Възможно е и в други квартали да има сходен проблем. Благодаря предварително на отделеното ви време.“

Толкова за камионите с ЕВРО 6. Къде са новите машини на „Чистота“ питат пловдивчани.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина