МненияПод ножа

„Бизнесът за Пловдив” подкрепи протестът на превозвачите

Създава се ситуация, която ще доведе до нелоялна конкуренция между превозвачите, пишат в декларация до европейските и български институции от сдружението

Сдружение „Бизнесът за Пловдив” подкрепи протеста на българските превозвачи. От организацията излязоха с декларация до европейските и български институции, в която застават зад исканията на превозвачите и изразяват позиция предлаганите от Европейската комисия промени в законодателството на Европейския съюз в областта на международните превози. „Считаме, че предлаганите регулации нарушават глобалната цел на Европейския съюз за единен европейски пазар и свободна търговия на стоки и услуги, както и основните права и свободи на гражданите на Европа, като ги дискриминира по отношение мястото им на постоянно пребиваване. Промените сериозно ще засегнат транспортния сектор в страната, който осигурява 15% от БВП и над 120 хиляди работни места. Създава се ситуация, която ще доведе до нелоялна конкуренция между превозвачите, сериозна криза в международния автомобилен транспорт и унищожаване на транспортния сектор в държавите от Централна и Източна Европа, за сметка на просперитета му в държавите от Западна Европа. Приемането на законодателните промени би довело до увеличаване на цените на българските стоки, което би ги направило неконкурентни на европейския пазар и това ще повлияе негативно не само на българските превозвачи, но и на целия български бизнес”, подчертават в декларацията си от сдружение „Бизнесът за Пловдив”.

От организацията заявяват, че законодателните промени следва да бъдат подготвени след обстойни експертни анализи в областта на транспорта и да бъдат съобразени с интересите на всички държави членки на Европейския съюз. „Настояваме държавните институции да предприемат всички необходими мерки за защита на интересите на България като равноправен член на Европейския съюз и изразява готовност за обединени действия като израз на категорично несъгласие с провежданата от европейските институции политика”, допълват на финал от сдружението.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина