МненияПод ножа

300 таксиджии блокираха града, завардиха хотел „Империал“

Шествието се превърна в анти- Тотев протест

Викове: „Излез вън, крадецо” отекват под прозорците на „Империал”

Канят се да митингуват пред общината

Близо 300 станаха протестиращите таксиджии срещу новите цени на местния данък, който трябва да плащат предварително от 1 януари. Морето от жълти автомобили с логата на всички големи компании тръгна от зала „Чайка” на стадион „Пловдив”, за да блокира града повече от час. Возилата се движат с около 20 километра, а шофьорите крещят срещу местната власт чрез клаксоните си. Шествието се превърна в анти- Тотев протест. Повечето от колите са облепени с предварително разпечатани лозунги срещу кмета на Пловдив и партията му- ГЕРБ. „Мародери, махайте се вече. Не ви искаме”, нареждат от прозорците на автомобилите си негодуващите срещу увеличението на данъка им. „Долу ГЕРБ! Тотев вън”, нареждат таксиджиите. Митингът на четири колела мина през „Шести септември”, „Цар Борис III Обединител”, „Мария Луиза”, за да стигне до хотел „Империал”. Там стотиците жълти возила спряха и парализираха цялата зона. Протестът се пренесе под покривите на хотела. „Излез вън, крадецо”, крещят протестиращите. В същото време хаосът с трафика стана пълен. „Така ще е, ако не ни чуят. Ще протестираме на всеки два-три дни и ще ставаме все повече. Другият път сме пред общината”, заканиха се шофьорите.

Те обявиха, че са склонни да плащат 500 годишен данък и да не вдигат тарифите си. С решението на Общинския съвет от миналата сесия, годишната им ставка ще е 750 лева. Това я прави най-високата след София, където данъка е 850лв. „Но там пазарът е друг, а ние караме на най-ниските тарифи в страната. Тук минималната е 65ст., в столицата- 80ст. Във Варна данъкът е 680 лева, минималната тарифа е 80 ст. Сега общината реши да ни натресе най-високия данък, а ни принуждава да караме на най-ниски тарифи. Няма да го позволим. Едва ли колегите тук ще се оставят да фалират. Всеки ще се оправя поединично,но много от тях ще минат изцяло на тъмно. Искаме нещата да са примерени, а не да ни унищожават. За пореден път показват, че не се интересуват от хората, обясни Мариян Киров, собственик на Перфект такси, превозвач и член на Асоциацията на таксиметровите шофьори.

Закъсняхме с протестите. Но сега ще ги зачестим, ако не ни чуят. Ще е вълна от протести. Извиняваме се на всички пловдивчани за бъдещите неудобства, но се борим за оцеляването си и за услугата като цяло. Борим се и за тях, за да се возят при нас евтино, каза Георги Ряпов. Ние не сме анатемосани от църквата, за да плащаме такива данъци. И да ги плащаме предварително. Къде го има това, попита той. Минаваме в нелегалност, отговориха колегите му. Те са готови с писмо до новия президент Румен Радев, с което искат премахване на приетия наскоро закон за бранша. Искат да бъдат облагани с корпоративен данък. Ако не ни обърнат внимание, първо махаме кмета, после и ония в София, заканиха се по-гръмогласните шофьори пред зала „Чайка” преди шествието.

На протеста дойде и общинският съветник от ПФ Костадин Гаров. Той каза, че не е било коректно увеличаването на данъка в Общинския съвет, тъй като промяната на предложението е станала три дни преди самата сесия. Изненадващо се реши стойността да скочи близо два пъти и половина, от заложените преди това в предложението 300 лева. Това не бе правилно. Подкрепям ви, но сте малко, каза по мегафон Гаров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Избрахте си го, сега му лапайте патката на Ваньо!
    Таксиджиите трябва да ви глобяват всеки ден по малко, като ви знам как карате, професионалисти!

  2. Не се предавайте, момчета! Бойкотирайте и скъпоценните Лафки на Мафията! Намерете го това кметче и го наврете в една от стотиците разперени по тротоарите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина