КриминалеМненияНовиниПод ножа

Намалиха присъдата на дрогиран шофьор, тъй като в катастрофата загинали гаджето му и най-добрия му приятел

Олег Чавдаров управлявал под въздействието на наркотици и без книжка

След удар в дърво на място загинал приятелят му Наско, а по-късно издъхнала и любимата му Нина

Пловдивският апелативен съд намали с една година и 4 месеца 8-годишната присъда на Олег Чавдаров, който е признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд  в причиняване на катастрофа с двама загинали. Така наказанието, което подсъдимият следва да изтърпи е шест години и осем месеца лишаване от свобода.

Апелативните магистрати считат, че наказанието на подсъдимия следва да се намали като се вземат предвид младата възраст – 18 години (тогава), фактът, че при катастрофата той е загубил жената, с която живеел и най-добрия си приятел. За това съдът наложи наказание от десет години лишаване от свобода, като след задължителната редукция с 1/3,  поради проведеното съкратено съдебно следствие, санкцията става шест години и осем месеца лишаване от свобода.

Припомняме, че пътният инцидент е станал на 29.10.2017 г. между пазарджишките села Ветрен дол и Братаница. Подсъдимият – Олег, момичето – Нина, с която живеел на семейни начала, и най-добрият му приятел- Наско, се връщали от баня в село Варвара. Олег карал без да притежава свидетелство за правоуправление и със скорост над 100 км/ч. Постоянно изпреварвал колите с БМВ-то си, като преди това употребил наркотик. При един от опитите да задмине поредния автомобил видял, че няма да успее и се върнал в своята лента, като по-рязко извил волана, изгубил контрол над колата и се блъснал в крайпътно дърво. При удара на място загинали двамата спътници, пише в прессъобщението на Апелативния съд в Пловдив.

В полицейския бюлетни на ОД на МВР – Пазарджик след катастрофата е записано, че на място е загинал шофьорът на БМВ-то. Ето и съобщението на колегите от Фокус тогава, които цитират говорителя на полицията в Пазарджик:“ Тежка катастрофа е станала снощи на пътя между селата Братаница и Ветрен дол, съобщи говорителят на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Той обясни, че водач на лек автомобил „БМВ“ е загубил управлението над автомобила и се е блъснал в крайпътно дърво. „В резултат на тежкия удар водачът е починал на място, младата жена возеща се до него е в тежко състояние. На мястото незабавно са изпратени автопатрули на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР -Пазарджик и РУ-Септември, „Спешна помощ“ и аварийно-спасителен екип на пожарната. Извършен е  оглед от дежурна група при полицейското управление в Септември“, допълни Стоянов.“ „Катастрофата е била толкова тежка, че пожарникари са рязали колата, за да извадят жената, уточнява и Блиц тогава. В момента продължават опитите на униформените да извадят загиналия водач.“

По-късно става ясно, че Олег се е опитал да каже, че загиналия му приятел Наско е управлявал колата. Странното е, обаче че той е бил на съседната седалка, а не на шофьорската. Другото странно разминаване с казаното от Апелативен съд е, че според съобщението на полицията и пазарджишките медии, които следят случая, 22-годишната  Нина е починала в болницата, а не на място.  Момичето излетяло от колата след удара. Шофьорът Олег, също е бил в болница с травми след катастрофата.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалби на подсъдимия и четирима частни обвинители срещу присъда от 8 години лишаване от свобода за 19-годишния Олег.

В Пазарджишкия окръжен съд наказателното производство е протекло при условията на съкратено следствие, като подсъдимият е признал фактите, изложени в обвинителния акт. За това магистратите са определили наказание от 12 години лишаване от свобода, което е намалено с 1/3 и така Олег е получил  8 години лишаване от свобода.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Да утрепеш най-добрия си приятел и гаджето си, е смекчаващо обстоятелство. А щом си бил и надрусан, още повече. Чудно как не са го представили за награда, вместо присъда?

    1. Освен че е смекчаващо обстоятелство, си е наказание само по себе си. Не стига, че това пишлеме на 19 години влиза за 7 години в затвора (т.е. оттук нататък животът му е провален), ами и ще трябва да живее, знаейки кого е затрил с глупостта си и безотговорността си. Гадна съдба, макар и заслужена.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина