В. Дошков: Пробваме електробус, но е скъп, пък и общината не ни мотивира

Под лупа

След месец и половина в „Хеброс бус“ ще са наясно дали да закупят 4 нови рейса на ток

Автобус на ток изненадва тези дни пловдивчани, които използват маршрута на линия 27. Електробусът на чешкия производител „СОР“ се движи пробно, превозвачът „Хеброс бус“ООД го тества тази седмица до петък. След това ще влезе в тежки преговори с производителя. Потърсихме управителя на „Хеброс бус“ инж. Веселин Дошков, за да разкаже какви са намеренията на фирмата и дали Пловдив ще има своя най-екологичен градски транспорт.

–    Инж. Дошков, какво показва до момента тестът на електобуса?

–    Резултатите са добри, а могат да се подобрят още повече. Автобусът се движи с литиево-йонни батерии и изминава 220 км на ден. Максималната му скорост е 80 км/ч. Той е тестови, на 4 години е и напълно одобряваме техническите му характеристики.

–    Ще има ли сделка?

–    За сделка е рано да се говори. Може би след месец и половина ще имам окончателен отговор. Дотогава ще преговаряме. Но първоначалните разговори са неудовлетворителни за нас.

–    Защо?

–    Нашето проучване показва, че пазарната цена на нов електробус е около 200 000 евро.  Преговорите ни с чешката фирма „СОР“ започнаха при оферта от 400 000 евро от тяхна страна. Това е неприемливо за нас, тъй като цената е два пъти по-висока от тази, на която сме закупили автобусите на метан. Ако рейсовете на метан се откупуват за 8 години, то за електробусите ще са необходими 12-14 години.  В случай, че представителят на чешката фирма у нас не падне от обявената цена, „Хеброс бус“ няма да сключи неизгодна сделка. По принцип, намеренията ни са да се оборудваме с 4-5 нови рейса.

–    Но автобусите на ток не замърсяват въздуха, а това е от значение за Пловдив, който бе обявен за един от европейските градове с най-мръсен въздух. Община Пловдив няма ли да стимулира фирмата, която избере подобни рейсове за градския транспорт?

–    Предполагам, че не. Досега в конкурсите за разпределяне на градските линии с най-голяма тежест е критерият „нови автобуси“. Няма въобще опция за по-високо точкуване за електробуси. Пък и докато ресорът „Транспорт“ се държи от зам.-кмета Александър Държиков, нищо добро няма да се случи в града. Той е некомпетентен.

–    А данъците за електробусите, които ще плащате на общината, няма ли да са по-ниски или нулеви?

–    Уж ще има данъчни облекчения, но като цяло за нас е по-важна процедурата за отдаване на транспортните линии, където преференции не са предвидени.  

–    Освен в  София, има ли друг български град, в който се движат електробуси?

–    Не, единствено в столицата ги има, но те работят на друг, коренно различен принцип – не са с батерии, а с кондензатори. Могат да изминат 20 км, след което трябва да се заредят на спирката, за да продължат. Освен това този тип зареждане създава силно електромагнитно поле, което се отразява зле на хората със сърдечносъдови заболявания. Говори се, че ще ги спрат.

–    Как ви хрумна да оборудвате парка на „Хеброс бус“ с рейсове на ток?

–    Винаги съм казвал, че това е бъдещето на градския транспорт. Още миналата година по време на българо-китайския форум в Пловдив влязох в преговори с производителя от Китай „BYD“. Дори със съдружника на „Сиенит“  Пламен Панчев бяхме в Истанбул, за да тествам китайските електробуси в градска среда. Харесаха ми, но преговорите удариха на камък. Беше ни съобщена твърде висока цена, така че да се откажем. Тогава разбрах, че ние сме твърде малък пазар за китайския завод.  

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “В. Дошков: Пробваме електробус, но е скъп, пък и общината не ни мотивира

  1. Ами, тролейбусите са по скъпи от тези елбуси, от 50-100 000 евро. Поне се информирайте, колко струваха тези в Бургас и в Стара Загора, или в София. А не им трябват жиците!

  2. Абе тези хора луди ли са, майна, имаше тролеи преди на ток бяха. Бастисаха ги за да купуват скъпи електробуси сега.

  3. Електробус в София има само един и няма да го спират. Зареждането става за 4-5 минути и за това време не може да нанесе по-голяма вреда на хората със сърдечно-съдови заболявания, отколкото вълните на мобилните оператори, например, които ни облъчват непрекъснато. Това, че на Хеброс бус не им изнася по-добрата практика не оправдава лишените им от обосновка изказвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.