АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзбор на редактораМненияНовиниСпортСпортен Пловдив

Ще стане ли Пловдив ръгби град?

Има ли бъдеще ръгби в Пловдив? Отговорът на този въпрос е напълно еднозначен- да, има. Дадоха го вчера близо 40 мъже, жени и деца, които се включиха в дебютната тренировка на първия в града клуб по джентълменския спорт „Бесите”. Занятието, водено от националния състезател и треньор на юношеския отбор по ръгби на България, ръководител на ръгби програмата в НБУ и потомствен ръгбист Костадин Дебренлиев се яви и учредителното събитие на аматьорския тим, които си постави на цел да се впише в ръгби картата в България.

Ръгби манията запали Пловдив

Ще стане ли Пловдив ръгби град? Отговорът пък на този въпрос ще се разбере в следващите месеци, когато „Бесите” ще прохождат в този спорт с малки, но твърди стъпки и с ясни цели, които са си поставили основателите на клуба Сребро Филипов и Абеди Бираджакли.

„ От дълго време следя този спорт и малко съм го поиграл през годините. Покрай световното първенство по БНТ, Костадин Дебренлиев и Васил Върбанов, тази страст се разпали отново. Решихме, че ръгби трябва да се играе и в Пловдив. За срамотите е, че няма отбор по ръгби в града, а на пловдивчани вероятно им се играе. Това ни накара да направим клуб”, обясни по време на първата тренировка един от двигателите на идеята за създаването на първия тим под тепетата „Бесите” Абеди Бираджакли.

„ Видяхме още на първата тренировка, че явно е имало желание и нужда в Пловдив да се играе ръгби. Това е комплексен спорт, който може да се играе от всички, без значение пол и възраст”, добави другият основен „виновник” за посяването на ръгби семето под тепетата Сребро Филипов.  

Двамата подчертават, че на този етап гледат да се забавляват и да привличат повече хора към ръгби каузата си. Евентуално един ден може да се включат към българската федерация и да се участва в нашето първенство. Те имат отговор на въпроса, поставен по- горе. Сигурни са, че Пловдив ще стане ръгби град.

Към каузата са привлечени и студенти от Великобритания в Медицинския университет, които да помогнат на клуба в надграждане на уменията на играчите, тъй като някои от тях имат сериозни познания на тема ръгби.

Към момента двамата организират всичко, като имат подадени ръце от Костадин Дебренлиев и Васил Върбанов. Планът оттук нататък е със сигурност да се играе всяка неделя на лекоатлетическия стадион на Гребната база, а през седмицата се търсят варианти за изкуствени игрища. Вратите за всеки са отворени. На този етап се играе безконтактно, без блокажи, сваляне на земята и евентуална опасност от контузии.

„Ръгби определено има бъдеще в България. Има огромно бъдеще. Ръгби има бъдеще и в Пловдив”, коментира по време на първата тренировка Костадин Дебренлиев. Той проведе дебютното занятие, което продължи повече от два часа.  

„ Отдавна се води много голяма борба тук, в Пловдив, да пробие този невероятен спорт и най-накрая се направиха и първите стъпки”, доволен от близо 40-те ентусиасти на тревния терен бе Дебренлиев.

„ Това, което първо трябва да се направи, е събралите се хора да разберат какви са целите на основателите на клуба, техните намерения. Да поговорим за ръгби, да разберем, че има разлика между него и американския футбол. Да разберем, че ръгби не произлиза от двете думи „ръгам се” и „бия се”, а е спорт, които произлиза от град Ръгби. Та първата задача е да разбием всички митове за този „груб” джентълменски спорт”, поясни в началото на тренировката националът по ръгби на България и треньор на юношеския национален тим.

Допълни, че това е спорт, който до средата на 90-те години на миналия век е бил предназначен само за висшата класа- графове, лордове, офицери и прочие. Ръгби е единственият спорт, който в двете световни войни е давал най-много жертви откъм лейтенанти и офицери, което всъщност показва идеологията и класата на хората, които участват в него.

„ Може би за разлика от други спортове ние запазваме все още интелигентността и изискваме от хората, които се занимават с този спорт, да използват повече сивото вещество отколкото мускулите си. В този спорт няма толкова грубост, както си мислят хората, а изключително много мисъл зад всяко едно действие. Никой не иска да се удари в никого, никой не иска да причини болка или да му бъде причинена болка и това е първото нещо, което следваме. А за да се избегне това трябва да мислим адски много”, допълни Костадин Дебренлиев.

„ Това, което ми харесва е огромната гама от различни личности- има дами, деца, мъже и младежи, чуждестранни студенти. Виждате един спорт какво може да направи за един град- той винаги обединява и никога не разединява. Това е един от лозунгите на нашия спорт ръгби. Ние работим за обединение. Това е спорт за всеки. Тук колегите от Пловдив ще приемат абсолютно всеки.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

    1. Ленин йаза че светът се развива неравномерно.
      Социализъм може да настъпи в отделна страна!

      В ОТДЕЛЕН ГРАД МОЖЕ ДА НАСТЪПИ КРАЯТ НА СВЕТА!

  1. Още от невръстна започнах да тренирам РЪГБИ.
    И все по-добра ставан в ръгбито бе!
    Ръгат ме, наистина, ама и аз силно и страстно ги РЪГАМ.
    МОЩНЯЦИТЕ.
    (набелязала съм си един да го ръгам като ми кацне на Терено – ТаеКуондист се пише, ама като ми падне = = = гле’й к’ви РЪГБИ )

    я сега да ида да ПОГРЕБА че мръква пък к’вато съм стеснителна – ф шубраките кой знай дали по правилата

  2. Оддавна си е ръгби Градът – и ставаме ВСЕ ПО-РЪГБИ

    (спорет некои платени, предпл;атени и надплатени „жорналя“)

    (а некой да си спомня кога пропагандирВаха „ГОЛФ“ фъф световната столица на Застояла Вода с Расово КОМАРовъдство и пръскане на мощни инсектицидни ОТРОВИ към бебешките колички ф индустриални размери за …ГЕНОЦИД?)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина