ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Режисьорът на олимпийските церемонии в Париж не е бил ударен от мълния

Автор: Дафина Кандова

Източник: Factcheck.bg

  • Художественият директор и режисьор на церемониите по откриване и закриване на Олимпиадата в Париж не е бил ударен от мълния;
  • Като доказателство за невярното твърдение се разпространява манипулирана екранна снимка от материал на „Асошиейтед Прес”;
  • На сайта на медията не съществува публикация с подобно заглавие.

Публикации във Фейсбук се разпространяват с невярното твърдение, че режисьорът на церемониите по откриване и закриване на Олимпиадата в Париж Тома Жоли е бил откаран в болница след удар от мълния. „Това е ясен пример за това как подигравката с Бога може да доведе до неочаквани и сериозни последствия.” – гласи текст към публикация, споделена от отделни профили.

Информация, че Тома Жоли е бил хоспитализиран не е излизала във френските медии. Публикациите във Фейсбук се позовават на „Асошиейтед Прес“, но на сайта на агенцията не съществува статия с подобно заглавие. 

Невярната информация беше публикувана на различни езици и получи отзвук сред потребителите в социалните мрежи, които видяха в откриването на Олимпиадата подигравка с библейската сцена на Тайната вечеря. Организаторите на тържеството отрекоха твърденията и обясниха, че сюжетът е вдъхновен от гръцката митология и включва елементи от френската гастрономия, а мъжът, покрит със синя боя, представлява Дионисий – богът на виното.

На български твърдението се разпространява като самостоятелен текст или придружено от манипулирана екранна снимка на статия от сайта на „Асошиейтед Прес” с променено заглавие – „Артистът зад церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж е хоспитализиран след странен удар от мълния”. Истинската публикация на новинарската агенция всъщност съобщава за началото на полицейско разследване за реч на омразата, насочена срещу художествения директор Тома Жоли.

На манипулираната екранна снимка, която се споделя като доказателство че Тома Жоли е бил ударен от мълния, се вижда мокър печат с надпис „ТелеДно”. Надписът и специфичният шрифт съвпадат с логото на руски Телеграм канал, който и преди е публикувал изфабрикувана информация. Проверката на Factcheck.bg откри и оригиналната публикация на манипулираната екранна снимка.

Проверено: 

Художественият директор на церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри в Париж не е бил ударен от мълния. Невярното твърдение се разпространява заедно с манипулирана екранна снимка от статия на „Асошиейтед Прес“ със сменено заглавие, а агенцията не е публикувала подобна информация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина