ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Първи реакции след смъртта на Навални

Лавина от реакции на световни лидери и представители на властта в Европа, Северна Америка, но и другаде, последва съобщенията за смъртта на Алексей Навални в затвора.

„Дневник“ предава някои от тях:

„Алексей Навални се бореше за ценностите свобода и демокрация. За идеалите си направи върховната жертва. ЕС държи единствено руския режим отговорен за трагичната смърт на Навални“, написа в Х председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Изказвам най-дълбоки съболезнования на семейството му. И на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Борците умират. Но борбата за свобода никога не приключва.“

Ако действително е вярно, е ужасна трагедия, заяви съветникът по сигурността в Белия дом Джейк Съливан. „САЩ активно търсят потвърждение на смъртта на Навални.“

„Смъртта му в руски затвор и фиксирането върху само един човек и страха от него само подчертават слабостта и разложението в сърцето на системата, която изгради Путин. Русия е виновна за това“, каза по-късно американският държавен секретар Антъни Блинкен.

По-предпазлив бе и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Трябва да установим фактите, а Русия – да отговори на сериозни въпроси за обстоятелствата около смъртта му“, каза Столтенберг.

„Знак как Русия се е променила“

„Още няма окончателно потвърждение, но ние изхождаме от факта, че е много вероятно Навални да е починал в руски затвор“, заяви германският канцлер Олаф Шолц. „Това е много депресиращо за нас. Срещнах го в Берлин, когато се лекуваше в Германия от последствията от отравяне, и говорих с него за смелостта, която изисква решението му да се върне в Русия. Сега той плати за това с живота си. Ние много добре знаем що за режим е това. Всеки, който критикува, който се застъпва за демокрация, трябва да се страхува за живота и сигурността си.“

„Така че ние сме шокирани“, продължава Шолц. „Нашите мисли са със съпругата му, децата му, приятелите му, последователите му. Това е просто ужасно. И това е знак как се е променила Русия. За съжаление този процес започна много отдавна, той отдавна се отдалечи от демокрацията, вече не е демокрация“, каза германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц коментира по време на пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, който реагира с думите: „Току-що стана известно, че в руски затвор е загинал Алексей Навални. Очевидно е убит от Путин, както и хиляди други, измъчвани заради това едничко създание. Путин не го е грижа кой умира, стига да запазва позициите си.“

Министрите от кабинета на Шолц – по-специално от коалиционните му партньори сред либерали и зелени – бяха още по-остри. „Навални бе символ на свободна и демократична Русия като никой друг“, каза германският външен министър Аналена Бербок. „Тъкмо затова трябваше да умре.“ „Алексей Навални се бореше за демократична Русия. Затова Путин го измъчваше до смърт“, написа германският финансов министър Кристиан Линднер в същата платформа.

„Още едно престъпление“

„Алексей Навални плати с живота си за съпротивата си срещу система на потисничество. Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин“, написа френският външен министър Стефан Сежурне.

Смъртта на Навални „илюстрира бруталността на руския режим. Навални се бори за демократични ценности и против корупцията. Наложи се да плати за борбата със смъртта си, докато бе държан при най-тежките и нехуманни условия“, написа нидерландският премиер Марк Рюте.

Италианският външен министър Антонио Таяни каза в Х, че Навални е починал след „години преследване в затвор“.

Първата реакция всъщност бе на латвийския президент Едгарс Ринкевичс. „Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той току-що бе брутално убит от Кремъл. Това е факт и е нещо, което трябва да се знае за характера на сегашния руски режим“, написа той.

„Ако информацията за смъртта му е истина, това е още едно ужасно престъпление на режима на Путин“, написа шведският външен министър Тобиас Билстрьом. „Безмилостността срещу Навални показва отново защо трябва да продължим да се борим с авторитаризма.“

Снимка: Reuters

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина