Новини

Одобрен е договор с CureVac, за достъп на ЕС до евентуална ваксина срещу коронавирус

Европейската комисия одобри пети договор с европейското фармацевтично дружество CureVac, по силата на който се предвижда първоначална покупка на 225 милиона дози от името на всички държави – членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 180 милиона дози, като ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни срещу COVID-19.

Сключеният днес договор с CureVac допълва широкия набор от ваксини за производство в Европа, включващ вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, както и успешно проведените проучвателни разговори с Moderna. Благодарение на разнообразния набор от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за извършването на ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни. Държавите членки могат също така да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Няколко дни след нашия договор с BioNTech и Pfizer имам удоволствието да обявя ново споразумение с едно обещаващо европейско дружество. До днес Комисията е обезпечила най-малко 1,2 милиарда дози и изпълнява волята си за осигуряване на справедлив достъп до безопасни и ефикасни ваксини на поносими цени не само за гражданите на ЕС, но и за най-бедните и най-уязвимите хора по света. Повечето от тези евентуални ваксини са в напреднал етап на клинични изпитвания и се надяваме, че тези положителни резултати ще бъдат потвърдени с издаване на разрешение, след което ваксините ще бъдат бързо въведени в употреба и ще спомогнат за преодоляване на пандемията.

Решението на Комисията да подкрепи тази ваксина е взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на целия ЕС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина