ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияЕвалаНовини

Нургюл Салимова се класира на финала на Световната купа по шахмат

Нургюл Салимова се класира на финала на Световната купа по шахмат в Баку. На полуфинала тя победи Анна Музичук, а с това си осигури и участие в Турнира на кандидатските за световната титла през 2024, пише Дневник.

Салимова, която е международен майстор, надделя над гросмайстор Музичук с 3.5:2.5 точки, като двете изиграха общо четири партии по ускорен шах в тайбрека, след като направиха две ремита в класическите партии в предишните дни. 20-годишната Салимова на два пъти повеждаше на опонентката си, която е трикратна световна шампионка по ускорен шах – веднъж на рапид (2014) и два пъти на блиц (2014 и 2016).

Салимова поведе след победа в първата партия с 25 минути време за мислене, но след това допусна поражение на 63-ия ход във втората.

Последваха нови две партии с 10-минутна контрола. В първата от тях Салимова спечели само за 23 хода с белите фигури. Във втората тя стигна до реми на 33-ия ход с черните и си осигури място във финала.

Там тя ще играе с рускинята Александра Горячкина, която спечели другия полуфинал след успех с 1.5:0.5 срещу Тан Джуни (Китай). Финалът между Салимова и Горячкина ще се проведе в събота и неделя, а при равенство тайбрекът ще е в понеделник.

„Вълнувам се, не мога да осъзная какво се случи. Самото достигане до полуфинал беше голям успех за мен. Както казах и тогава, нямах дойдох тук с такива очаквания. Просто искам да се прибера в стаята си и да отпразнувам с родителите си“, коментира Салимовa след победата.

Тя призна, че в последната партия е можела да спечели, но ремито ѝ е било достатъчно.

Попитана какво е мислила преди началото на полуфинала с Музичук, Салимова отговори:

„Израснах, гледайки мачове на Ана, уважавам я много. Тя беше фаворит, но аз гледах да не мисля за това, защото това нямаше как да ми помогне. Просто подготвях своята игра, стараех се да правя това, което е правилно, пък каквото стане. Аз нямаше какво да губя в този мач, бях по-спокойна. Но след първата партия се стресирах, играх лошо, втората партия беше по-скоро психологическа и след като тя изравни, се фокусирах само върху играта си и се получи.“

Снимка: Фейсбук

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина