БългарияНовини

Лукойл: Не сме имали договори за доставка на гориво за Украйна

Българските власти никога не са се обръщали към ръководството на „Лукойл“ с молба за доставки на гориво за Украйна. Така компанията коментира пред ТАСС публикация в престижния германски вестник Die Welt, пише OFFNews.

„Ди Велт“: Украинската армия е получила 40% от дизела си от София

Бившият министър на финансите Асен Василев разказва пред Die Welt за срещата на Световната банка във Вашингтон през април: „Там, обяснява той, представител на Украйна му казал, че горивото е на привършване. България има рафинерия в близост до Бургас на Черно море, която се управлява от дъщерно дружество на руската група „Лукойл“ и се снабдява с петрол от танкери от Русия. Василев насърчава „Лукойл“ в България да изнася излишъци от горивото за Украйна. Реакцията била положителна, а служителите там също осъждали войната на Путин, казва той.“

„Предприятията от групата „Лукойл“ нямат и не са имали договори за доставка на гориво за Украйна. Никой от представителите на българските власти не се е обръщал към ръководството на нашите предприятия с молба за доставка на гориво за Украйна“, твърдят пред ТАСС от компанията.

От „Лукойл“ посочват също така, че продуктите на бургаската рафинерия се продават на едро и дребно на вътрешния пазар изключително на български клиенти.

„Що се отнася до взаимодействието с българските държавни органи, „Лукойл“ води диалог само по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, като в този диалог никога не са били обсъждани политически теми“, заявяват от компанията.

В публикацията на ТАСС пише още, че руското посолство в България опровергава информацията за доставки на дизелово гориво, произведено от „Лукойл Нефтохим Бургас“, за Украйна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина