БългарияНовини

Блокада на пътя за Скопие срещу „българските неонацисти“

Поводът е честване на годишнина от рождението на българския революционер Гоце Делчев

Блокади на пътя за Скопие срещу „българските неонацисти“ се организират в социалните мрежи в Република Северна Македония, съобщава OFFNews.

Поводът е честване на годишнина от рождението на Гоце Делчев, чиито тленни останки се намират в църквата „Св. Спас“ в Скопие. Те са пренесени там от българския комунистически режим през 1947 г.

Фондации от България организират автобуси с желаещи да отидат до македонската столица на 4 февруари, за да почетат паметта на българския революционер.

Според публикациите в съседната ни държава се готвят блокади на пътищата към Скопие след граничните пунктове при Деве баир и Делчево и се призовават „всички родолюбиви хора да дойдат с камиони, трактори, автомобили и друга техника за участие в протеста“.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви в Скупщината, че ще бъдат взети мерки за осигуряване на реда на 4 февруари.

Преди това македонското МВнР призова службите за сигурност да забранят достъпа на евродепутата Ангел Джамбазки до територията на РСМ. Повод за мярката е изказване на президента Стево Пендаровски, че един български евродепутат и други български граждани трябва да попаднат в забранителен списък.

Всичко това се случва на фона на жестокия побой над секретаря на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков, който бе докаран в София с правителствения самолет, за да му бъде направена спешна операция. Този инцидент Република Северна Македония смята за затворен пред ЕС с посещението на Буяр Османи в София, обясни самият той вчера пред депутатите в Скупщината.

Българската страна обаче не е на това мнение и спря международните проекти със Скопие, извика посланика ни за консултации и информира европейските партньори. Президентът Румен Радев настоя пред комисаря по разширяването Вархеи ЕС да прояви инициатива за защита на правата на македонските българи в същата степен, в каквато настояваше за бързата интеграция на Северна Македония в Европейския съюз.

Снимка: OFFNews, социални мрежи

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина