АктуалноГрадътНовини

Археология под бившето кафе „Таксим“ в Стария град

Работата на проучвателите ще забави възстановяването на сградата

Съвсем очаквано, под сградата на бившето кафе „Таксим“ в Стария град изникна археология. Къщата, която бе в много лошо състояние, бе съборена от собственика ѝ около Коледа. За нея има предписания и становища от НИНКН, както и одобрен проект, по който ще се работи. Още преди 10 години е издадено становище, че е опасна и самосрутваща се. Възстановяването ѝ по проекта, съгласуван с Института за паметници на културата, обаче ще започне чак след приключване на работата на археолозите.

Петното, което проучват, се намира в укрепената част на античния град. Мястото е непосредствено до северната крепостна стена, която тръгва от Небет тепе и стига до Джумаята. В непосредствена близост до имота под Таксима е стената, която е мислено продължение на видимата стена на площада до улица „Витоша“ (или Лапидариума).

Археолозите бързо са слезли на голяма дълбочина. Дъждовното време в последните дни обаче пречи на работата им. За момента ясно си личи основата под възрожденския кладенец, както и различни структури в съседство, които тепърва ще се анализират от археолозите.

Подробности за бъдещия проект може да видите тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. И ПодТеЛето -така както и „директор“ ГРОЗЕН от Ючбунар- вече трябваше да са научили, че на Трихълмието КЛАДЕНЕЦ нЕма.
    Нито йЕден, върху скалата!
    Оно се казва ЩЕРНА, сиреч циСТЕРНА за дъждовната вода от керемидите, мека, отлична за пране и миенЙе; така че „…личи основата под възрожденския кладенец…“ не е вярно.
    Всяка дори и по-скромна къща е ценяла дъждовната вода преди водоснабдяването. Че и досега някои я ползват тук-таме.
    А колегата „Арчи“ не е съвсем прав да се заяжда, тук е фигуративно казано КЪДЕ археологията намира находки, За по-кратко, по-стегнато, без „академически“ увъртания.

  2. Абе, журналистите от Под Тепето, кога най- сетне ще се научите да ползвате думата ‘ археология’? Археологията не може да бъде под, над, вътре или вън. Археологията е наука. Или имате предвид ‘ археологични находки’ или ‘археологични артефакти’ ??

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина