Археология под бившето кафе “Таксим” в Стария град

Актуално Градът Новини

Работата на проучвателите ще забави възстановяването на сградата

Съвсем очаквано, под сградата на бившето кафе “Таксим” в Стария град изникна археология. Къщата, която бе в много лошо състояние, бе съборена от собственика ѝ около Коледа. За нея има предписания и становища от НИНКН, както и одобрен проект, по който ще се работи. Още преди 10 години е издадено становище, че е опасна и самосрутваща се. Възстановяването ѝ по проекта, съгласуван с Института за паметници на културата, обаче ще започне чак след приключване на работата на археолозите.

Петното, което проучват, се намира в укрепената част на античния град. Мястото е непосредствено до северната крепостна стена, която тръгва от Небет тепе и стига до Джумаята. В непосредствена близост до имота под Таксима е стената, която е мислено продължение на видимата стена на площада до улица “Витоша” (или Лапидариума).

Археолозите бързо са слезли на голяма дълбочина. Дъждовното време в последните дни обаче пречи на работата им. За момента ясно си личи основата под възрожденския кладенец, както и различни структури в съседство, които тепърва ще се анализират от археолозите.

Подробности за бъдещия проект може да видите тук.

Споделете ни във:

3 коментара за “Археология под бившето кафе “Таксим” в Стария град

 1. Аз друго да попитам – какви са тея катакомби, ламарини и тераси в съседство които се виждат… какви са тея постройки ?

 2. И ПодТеЛето -така както и “директор” ГРОЗЕН от Ючбунар- вече трябваше да са научили, че на Трихълмието КЛАДЕНЕЦ нЕма.
  Нито йЕден, върху скалата!
  Оно се казва ЩЕРНА, сиреч циСТЕРНА за дъждовната вода от керемидите, мека, отлична за пране и миенЙе; така че “…личи основата под възрожденския кладенец…” не е вярно.
  Всяка дори и по-скромна къща е ценяла дъждовната вода преди водоснабдяването. Че и досега някои я ползват тук-таме.
  А колегата “Арчи” не е съвсем прав да се заяжда, тук е фигуративно казано КЪДЕ археологията намира находки, За по-кратко, по-стегнато, без “академически” увъртания.

 3. Абе, журналистите от Под Тепето, кога най- сетне ще се научите да ползвате думата ‘ археология’? Археологията не може да бъде под, над, вътре или вън. Археологията е наука. Или имате предвид ‘ археологични находки’ или ‘археологични артефакти’ ??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.