БългарияНовиниПод сурдинка

Инспекцията по храните ни учи как да разпознаваме прясната риба

БАБХ стартира извънредни проверки в цялата страна по повод Никулден

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Това е първият съвет, който Българската агенция по безопасност на храните дава на потребителите, тръгнали да пълнят никулденската кошница.

Клиентите тръгнали на лов по пазарите за прясна риба трябва също така да обърнат внимание на люспите. Те следва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо, обясняват още от Агенцията.

Във връзка с предстоящия празник Никулден, БАБХ стартира извънредни проверки на обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна. Контролните органи на БАБХ ще извършват инспекции от 3 до 7 декември. Тематичните проверки за Никулден са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на храни за празника и ще се проведат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.

По време на засиления контрол ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за  обществено хранене. При проверките инспекторите ще следят за наличие на системи за управление безопасността на храните, сградов фонд и оборудване, съответствие с изискванията за етикетиране, срокове на годност и температура на съхранение.

С инспекциите се цели ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.

БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или на телефон –  0700 122 99.

На снимката: Пазарът за риба в най-студения град на планетата Оймиякон, столица на Република Саха (Якутия), разположена е в североизточната част на Сибир. Там няма опасност рибата да се развали за Никулден. Температурите в момента варират от -45 до -51 градуса.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Изродите избили десетки хиляди здрави свине ще учат хората какво да купуват? Само лудите ще им повярват.Питайте бабите по-добре а не убийци на здрави животни.Няма да се учудя ако избият рибите .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина