На тапас, вино и история в Tomato

Вкусът на града

Заведението заживя в хармония с един от най-красивите паметници на културата в Пловдив – Къщата с медальона

Стефка Георгиева

Храната не е просто средство за препитание и оцеляване. Понякога тя е щастие в късче хляб, удоволствие за небцето или дори начин на живот. Именно това предлага “Tomato”. И го гарнира с вино. Идеята на заведението e да ни припомни удоволствието, което ни носи вкусната храна, особено в комбинация с подходящия гроздов еликсир. А още по-сладкото е, че това заведение заживя в един от най-красивите паметници на културата в Пловдив- Къщата с медальона. При това пространството е преобразено така, че да се съобразява изцяло с онзи дух, който носи тази великолепна постройка. Дори старите дървени дограми, брави и обкови са запазени и реставрирани. А това е добрият пример. Заради което ресторантът ни харесва още повече. 

“Tomato” е едно по-различно място в града под тепетата, което няма да ви предостави меню от десетки страници. Това не е типичен ресторант, нито кафене. Напитките и храната, които се предлагат там, са подбрани лично от собствениците на заведението и главния готвач. Не твърде много, за да се чудите 20 минути какво да изберете, но достатъчно, за да искате да опитате всичко, особено ако усетите уханието, което се носи от кухнята.

Почти всички продукти, които попадат в ръцете на главния готвач са подбрани от самия него. Това е Петър Памуков, който сутрин, преди да започне работния си ден, обикаля множество места, за да подбере най-свежите зеленчуци и меса. Голяма част от подправките, които ползва, ги отглежда сам, за да е сигурен, че вкусът на ястията ще е превъзходен, благодарение на пресните съставки. Мястото предлага тапас, пинчос, свежи салати, основни ястия и леки десерти. Към всичко това, можете да добавите и чаша вино от различни изби в страната с доказано качество, добре познати на любители и професионалисти, подбрани лично от собствениците на “Tomato”. Там ще откриете нов прочит на българската и чуждестранна кухня, допълнена от стилна презентация. Има обедни предложения, които всеки ден са различни, а като допълнение към всичко, съотношението качество – цена би задоволило всеки клиент.

 

Освен всичко изброено до тук, “Tomato” отваря рано сутрин- в 7:30ч.. На закуска можете да опитате вкусни кифлички, комбинирани с няколко вида ароматно кафе или пък свеж сандвич, приготвен от френски хлебчета с чай. 

“Tomato” е място, създадено с отношение и много любов към храната. То предлага възможността на своите клиенти да се потопят в различни вкусове на лека вечеря и букет от ароматни вина, които да превърнат храненето ви в преживяване. Заведението бързо се превърна в любимо на своите клиенти, заради доброто качество и чудесното обслужване, което предлага. По този повод се очаква съвсем скоро да удължи работното си време, за да може да радва още повече посетители. 

Идните месеци ще бъдат вълнуващи, тъй като отворената към момента градина, ще се превърне в зимна такава, а освен това ще бъде открита нова зала в заведението, като се очаква това да се случи през декември. Предстои и началото на кулинарна поредица от тематични вечери. Ще бъдат представяни ястия, които не присъстват в менюто, а всяка от вечерите ще бъде посветена на различна кухня по света.

Към всичко това, можем да допълним само добрия интериор, който съчетава в себе си наложилия се ретро стил в обзавеждането, като към него има добавени индустриални и модерни елементи. Трудно е да се определи какъв тип заведение е “Tomato”, но едно е сигурно – място за удоволствие, с почит към храната, виното и културно историческото наследство! Какво повече…

Споделете ни във:

5 thoughts on “На тапас, вино и история в Tomato

  1. Пълна мизерия! Скъпотия, кофти кафе (уж „Лаваца“), отвратителна храна в обедното меню… Няма тапас, няма хубава кухня, пълна скръб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.