БългарияВкусът на градаЗабавлениеМоят стилНовини

Селски домакини учат на традиционни ястия шеф-готвачи в пловдивски ресторанти

Досега четири пловдивски заведения са проявили интерес да поканят кулинарните майсторки в кухните си

Кулинарни майсторки от селата около Пловдив ще учат на традиционни ястия някои от шеф-готвачите на най-известните ресторанти в Пловдив и околностите.

„Искаме да допринесем за опазване на кулинарното наследство, защото по този начин рецепти, пазени от векове, ще достигнат до крайните потребители“, смята Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив.

Организацията, заедно с партньорите от Фермерския пазар, стои зад идеята селските домакини от с. Старо Железаре, с. Куртово Конаре, с. Белащица, с. Брестовица, с. Храбрино, с. Марково и други села от региона да влязат в кухните на ресторантите.

„В повечето ресторанти предлаганите „традиционни“ ястията са с рецептури от времето на „Балкантурист“, или пък са приготвени по свръхмодерни гурме или фенси рецепти. Не се предлага нищо автентично“, отбеляза Гергана Кабаиванова.

Идеята й е през 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата, пловдивските ресторанти да организират повече тематични вечери, в които да се представят традиционни ястия.

„И майсторът на тези храни да застане зад тях и да разкаже пред клиентите как се приготвят те“, допълни Десислава Димитрова, координатор на „Slow Food“ в България.

Топ готвачите ще имат възможност да пазаруват директно от производителите местни продукти, отгледани по екологичен начин – куртовска капия, розов домат и попски фасул от с. Куртово Конаре, праскови от с. Храбрино, да доставят в ресторантите си местни специалитети като пиде, сладка от мента, зелени шишарки и млади орехчета от Раковски, колбаси като старец от Старо Железаре, лютеници от Куртово Конаре, фасул от село Смилян.

„Идеята ни допада, собственикът на нашия ресторант много държи да готви с натурални и здравословни продукти, които си подбира лично. Държи много на приготвения на място хляб и наема жени, които да го научат да прави питки“, обясни Калоян Калинин, представител на ресторант край Пловдив.

Досега четири пловдивски заведения са проявили интерес да поканят кулинарните майсторки в кухните си.

Инициаторите на идеята смятат, че по този начин ресторантите повече ще доближат менютата си до често използваните маркетингови наименования като „Домашна храна“, „От кухнята на баба“, „Приготвено по стара рецепта“.

„Когато големите фирми използват подобни фрази, те всъщност подвеждат потребителите, защото със сигурност тези храни не са произведени ръчно. А такива описания на храна карат хората да очакват продукти ръчна изработка, или направени от суровини, които не са минали преработка и не са третирани с консерванти“, изтъкна Гергана Кабаиванова.

Можете да опитате вкусните домашни храни на майсторките от Пловдивско на 19 и 20 декември по време на Коледния фермерски пазар в клуб „Тотал Спорт“ в Пловдив.  Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина