ГрадътКултураНовини

Представят книгата „Откачени съботи“ в Библиотеката

Книгата на Елена Пеева-Никифоридис „Откачени съботи“ ще бъде представена на 13 декември – сряда, от 18:00 ч., в Конферентна зала на НБ „Иван Вазов“.

За книгата поетът Николай Милчев казва:

„Такава смесица от колорит, бит, сетивност, енциклопедичност на миналото и услаждане отдавна не бях изпитвал. Разказите са на ръба на разказа, есето, очерка и припомнянето, ако има такъв жанр … И не е само носталгията, а умението да се разказва безхитростно и естествено е най-голямата ценност на книгата“.

Елена Пеева-Никифоридис е по професия юрист. Завършила e юридическия факултет на Карловия Университет в Прага, където получава магистърска степен по Международно право. Владеe пет езика. От 30 години живеe в Солун, Гърция.

През 2011 г. получава Специалната награда за разказ на тема „Емигранти“ в конкурса
на МФЖ, асоцииран член на ЮНЕСКО, провеждан в Марсилия, Франция. Има две издадени книги:„Коледно реване“ и „Книга за Ангел“, (изд. „Факел“). Под печат са сборникът ѝ с новели „С гръб към морето“, както и първата ѝ книга на гръцки език „Такава е моята Елада“.

Разказът ѝ „Улица Отечество“ е включен в новия учебник по български език за чужденци на Нов Български Университет и се изучава в часовете по „Родолюбие“ в българските училища в чужбина.

През началото на 2020 г. в Гърция е издадена „Антология на балканската проза“. Включени са 71 разказа на 68 автори от 12 балкански държави, между които са Иван Вазов, Елин Пелин, Емилиян Станев, Елена Пеева, Христо Запрянов и Тодор Тодоров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина