КултураНовини

МОН надгражда обучението по литература и история с кинолектории

Представят новата инициатива с филм в Търговската гимназия

Инициативата “Обучение чрез изкуство” представя  филм за писателя Георги Марков с въвеждаща лекция на проф. Михаил Неделчев за учениците от пловдивската Търговска гимназия на 22 октомври 2020 г., четвъртък, от 16 часа в залата на училището.

Иновативната поредица от кинолектории на Министерство на образованието и науката има за цел да разшири хоризонта на традиционното образование, като надгради обучението по история и литература за гимназиалния курс с различен поглед върху изучавания материал и даде допълнителна перспектива  и контекст върху действителни събития и личности през специално селектирани висококачествени документални и игрални филми.

“Стремежът ни да подготвим младите хора за живота, което е всъщност основната задача на училището, е свързан с това не само да предадем знания и да ги изпитаме, но и да им дадем възможност чрез филмовите дискусии и документалното кино да узнаят и едновременно с това да почувстват събитията, хората и историята по различен начин. Може да наричаме тази инициатива част от гражданското възпитание или част от социализацията им, но всъщност става дума и за впечатляващо събитие в ученическия живот, което не се забравя.” – каза Наталия Михалевска, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” на МОН.

Филмът “Чувство за непоносимост” на режисьора Боя Харизанова по сценарий на Дочо Боджаков, носител на редица престижни награди, разказва за живота и творчеството на Георги Марков до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Сюжетът е базиран върху есето на Георги Марков ”Чувство за непоносимост” от сборника “Задочни репортажи за задочна България”, а ролята на разказвача е поверена на актьора Калин Врачански.

 “Това е историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любов и надежди. Филм – изповед за деня, в който Георги Марков взима решението да напусне България и тръгва. Тръгва и не знае къде отива. Тъгува, не знае накъде върви, но и не иска да се върне…” – разказва режисьора на филма Боя Харизанова.

Прожекцията ще се проведе при пълно спазване на всички противоепидемични мерки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина