ГрадътКултураНовини

ДПХ представя изложбата „Съвременна графика“

Изложбата „Съвременна графика“ ще се открие на 09.02.2024 г., от 18.00 ч., в Изложбена зала „ДПХ“, бул. „Борис III Обединител“ 153″.

Графиката е елитарно, интелектуално изкуство. Нейното възприемане изисква определено ниво на познание, опит, естетически вкус. Условността на изразните средства, особената атмосфера на вглъбение, тишината на графичния лист – всичко това оформя нейното особено място сред визуалните изкуства. Технологията на създаване на образа, съпротивлението на материала, ефекта на печатарското мастило върху хартията, дългия процес на обработка и насищане, необходимостта от желязно владеене на рисунката – за да се прави графика, трябва отдаденост и високо ниво на професионализъм на твореца. Тя изисква своето пространство, усилия, база, опит.

В предишни години Пловдив има славата на град с много силни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди отново. Изложбата беше организирана с отворена покана към творците. В експозицията биват показани широк диапазон от класически и съвременни графични техники – от офорт, акватинта, висок печат, мецотинто, сериграфия до дигитален печат и иновативни похвати.

В изложбата вземат участие над 35 творци, с над 65 творби. Освен творци от Пловдив и областта, в изложбата има участници от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и др.

Идеята за тази изложба е на Осман Юсеинов, художник, който работи в широк диапазон на визуалните изкуства.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Здравейте,
    а защо в статията не споменавате важни за публиката подробности? Разбрах, че утре е откриването, обаче не ми става ясно какво е работното време на галерията, докога изложбата ще е достъпна за посетители, входът с каква цена е, и т.н. ?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина