КултураНовини

Безплатно кино на Младежкия хълм през уикенда

Филмов фестивал Карантината гостува в Пловдив

Международни късометражни ленти пристигат на тепето направо от плажа във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Филмовият фестивал „Карантината“ гостува с ексклузивно двудневно изнесено издание в града под тепетата на 12-13-ти септември –тези събота и неделя. Двете вечери в подножието на Младежкия хълм, пловдивчани и гости на града ще могат да се насладят на прецизна селекция от късометражни филми на разнообразна тематика от цял свят.

Организаторите ви очакват да се забавлявате заедно и да изпратите лятото с едно по различно кино изживяване от 19:30 часа на Младежкия хълм в Пловдив. Входът е свободен.

Фестивалът има своя кауза, за която работи от години, вижте историята и мечтите на организаторите.

„Карантината“ е международен фестивал за късометражно кино, стартирал през 2014-а г. и насочен към популяризиране на млади и неизвестни автори сред професионалните филмови среди. Фестивалът се организира на напълно доброволни начала, няма такси за вход или прожекция и никой не получава никакви плащания.

Фестивалът се провежда на плажа в рибарското селище „Карантината“, което е последното рибарско селище във Варна, България. Селото има опасност да изчезне, защото на брега зад него се строи луксозен жилищен комплекс. Чрез провокиране на културен обмен между съвременни художници от целия свят и местните жители ние възнамеряваме да превърнем рибарското селище в културна и художествена зона и да запазим начина на живот на рибарите.

Името на региона „Карантината“ идва от миналото, когато моряци от търговски кораби, влизащи в пристанището със съмнение за някаква болест, са изведени на брега на плажа за карантинен период от 40 дни. В случай, че не показват признаци на заболяване, им е разрешен достъп до града. Понастоящем младите автори, които все още не са намерили своята реализация, са в състояние на „карантина“ – изолирана от професионалните филмови среди. По аналогия с историята на мястото, решихме да наречем фестивала „Карантината“.

Още за феста вижте в страницата му във FB

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина