КултураНовини

Испанците от „Ла Туна“ отново с безплатен концерт в Пловдив

Група „Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес, Мадрид, Испания, съставена от 27 музиканти, ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани и гости на града в деня на Празника на Пловдив – 6 септември.

Испанците идват за втори път в града под тепетата. Първият беше през юли 2017 г., когато те изнесоха безплатен концерт на сцената пред общината, като преди това направиха изключително атрактивно и забавно шествие по Главната улица на Пловдив. На следващия ден,  по време на разходката им в Стария град с екскурзовод, осигурен от Община Пловдив, те пяха на всички подходящи места по маршрута, правиха серенади и включваха в изпълненията си публиката за радост на многобройните туристи.

Концертът на „Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес  в Пловдив на 6 септември е на Римския стадион с начало 18.30 часа.

„Ла Туна“ от Университета от Алкала Де Енарес е институция с пет вековна история, участваща активно в живота на Алкала де Енарес (Мадрид) и на нейното нематериално наследство. „Ла Туна“ е сдружение с нестопанска цел, което изнася безплатни концерти по целия свят. Асоциацията е основана още при създаването на Университета в Алкала, през XV век, и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега.

Традицията е създадена от студенти, познати като сописти ( от испански sopa в превод „супа“) – студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.

Една от основните цели на „Ла Туна“ е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си, групата популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката.

С богатия си репертоар, те са участвали във фестивали на 5 континента. Изнасяли са концерти в Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Перу, Боливия, Венецуела, Куба, Токио, Буенос Айрес, Москва, Италия, Бряг на слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, почти цяла Европа, пътували са многократно до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.

Всички разходи по пътуването са финансирани от различни официални органи от Испания, както и с помощта на български фирми. Община Пловдив – домакин на концерта също оказа помощ в логистиката на проявата, предоставяйки за втори път сцена с ВХОД СВОБОДЕН.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина