ИзбориНовини

ПП-ДБ: В навечерието на изборите – отново опит да се саботира машинния вот

„Председателят на РИК в Пловдив област от квотата на ГЕРБ-СДС заблуждава гражданите, че ако искат да гласуват само на единия вот на 9 юни, могат да го направят само на хартия“, пишат в прессъобщение от коалиция ПП-ДБ.

„Това е поредният опит, чрез разпространяване на дезинформация, да се саботира машинния вот. Отново в навечерието на изборите, целта е да объркат хората и да се откажат да гласуват по най-сигурния начин – с машина. Гражданите няма да могат да гласуват на машина, само и единствено ако нямат право да гласуват за двата вида избор. Тогава ще могат да гласуват само на хартия. Ако имат право да гласуват и за Народно събрание, и за Европейски парламент, но искат да гласуват само за едното от двете, ще могат да гласуват с машина“, допълват от коалицията.

ПП-ДБ обясняват и как да се гласува:

Ето как се случва гласуването:

След вписване на данните на избирателя в избирателните списъци избирателят следва да заяви как желае да гласува – с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.
За да гласува с бюлетина от машина, избирателят трябва да има избирателни права и за двата вида избори, които се провеждат. Ако избирателят няма избирателни права за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, той гласува в изборите за народни представители само с хартиена бюлетина. Не се допуска гласуване в единия вид избор с хартиена бюлетина, а в другия вид избор с бюлетина от машинно гласуване.
Гласуването в двата вида избори се осъществява само с едно посещение на изборното помещение.

Във връзка със зачестилите опити да се вкарат в заблуждение избирателите в различните райони на страната относно машинното гласуване, настояваме ЦИК да излезе с официално становище и опровержение на твърденията на Янко Радунчев, председател на РИК 17 в Пловдив област.

„“Продължаваме Промяната – Демократична България” призовава гражданите да не се подлъгват по опитите да бъдат объркани“, се казва в позиция на коалицията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина